Venezuela Devlet Başkanı Maduro Çin Devlet Başkanı ile görüşüyor

Devlet medyasının bildirdiğine göre Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro, geçen hafta başlayan turunun son durağı olan Pekin'e Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile yapacağı görüşme öncesinde Salı günü ulaştı.

Aksam.com.tr

Aksam.com.tr'nin CGTN'den çevirdiği habere göre, yayınlanan televizyon görüntülerinde Maduro ve eşinin Pekin'deki bir tren istasyonundan indikleri ve burada çiçek taşıyan çocuklar tarafından karşılandıkları görülüyor.

Maduro, Çin'in başkentine giden yüksek hızlı trene bindiği sırada Venezüella televizyonunda iki ülke arasındaki güçlü ikili ilişkileri öven bir mesaj yayınladı.

Maduro yayında "Gelecekle buluşmak, kardeşimiz Başkan Xi Jinping ile görüşmek, komutanımız Hugo Chavez tarafından yeniden canlandırılan tarihi bir ilişkiyi daha da yükselten büyük anlaşmalara varmak üzere Çin'in başkenti Pekin'e giden bir trenle yola çıkıyoruz" dedi.

"Uykumuzdan fedakârlık ediyoruz, yorgunluğa direniyoruz ama Venezuela halkı için çalışmanın bize verdiği büyük keyifle motive oluyoruz."

Cuma günü güneydeki Shenzhen kentine inen Maduro'nun 2018'den bu yana ülkeye yaptığı ilk devlet ziyareti için Perşembe gününe kadar Çin'de kalması bekleniyor.

60 yaşındaki lider, Venezüella'nın yükselen ülkeler bloğu BRICS'e üyeliğini güvence altına almaya çalışıyor.

Pekin, Venezuela'nın başlıca kreditörü ve diplomatik olarak izole edilmiş, enflasyonla boğuşan sosyalist ülkeyle yakın bağları var.

Maduro en son 2018'de Pekin'i ziyaret etmiş ve Xi'nin "insanlığın ortak kaderi" vizyonunu övmüştü.

Xi 2014 yılında da Venezuela'yı ziyaret etmişti.

Çin 2010'lu yıllarda OPEC üyesi Venezüella'ya yaklaşık 50 milyar dolar borç verdi ve Caracas bu borcu dünyanın en büyük rezervlerinden bazılarına sahip olduğu petrol sevkiyatlarıyla geri ödedi.

Venezuela'nın 2018 yılında Pekin'e 20 milyar dolar borcu vardı.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi'ne göre Çin, Venezuela'nın nüfusu üzerindeki kontrolünü arttırması için kapsamlı teknolojik yardım da sağladı.