Vandallığa bakış

Rus askeri çekilmeye başlıyor! ''Terör savaşını savuşturduk'' Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, ülkede ‘terör savaşı'nı savuşturduklarını belirterek barış gücü askerlerinin 10 gün içinde tamamen çekileceğini, halkın gelirlerinin artırılması için bir dizi reform paketini kabul ettiklerini açıkladı.

Akaryakıt zamlarını protesto amacıyla başlayan ve şiddet olaylarına dönüşen eylemlerin bastırılmasının ardından Kazakistan'da toplam gözaltı sayısı 10 bini geçti. Meclise bilgi veren Cumhurbaşkanı Cömert Tokayev, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) barış güçlerinin misyonunun tamamlandığını, 2 gün içinde aşamalı olarak ülkeden çıkmaya başlayacağını ve çekilmenin 10 günde biteceğini duyurdu. Bir 'terör savaşı'nı savuşturduklarını, ülkeye yapılan silahlı müdahalenin arkasındaki isimleri ortaya çıkarmanın önemli olduğunu belirten Tokayev, "Devlet neden aciz kaldı? Ülkemiz topraklarında neden bu kadar yasadışı silah var? Almatı'yı kaybetseydik bütün ülkeyi kaybederdik. Milli güvenlik kurumları yeniden yapılandırılacak" dedi.

SOSYAL FON KURULACAK

Tokayev, eylemlerin ülkedeki eşitsiz gelir dağılımı nedeniyle başladığını belirterek bunun için eski cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'i suçladı. Tokayev, gelir uçurumunu düşürme ve devlet tedarikindeki düzensizlikleri ortadan kaldırmak için girişimde bulunacaklarını belirtti. Milletvekili maaşlarının 5 yıl sabit kalacağını belirten Tokayev, 2 ay içinde halkın gelirini artırmaya yönelik bir program kabul edileceğini söyledi. Tokayev, oluşan maddi hasarın 3 milyar dolar olduğunu da ifade etti.

TÜM İMKANLARIMIZLA DAİMA YANINIZDAYIZ

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 'Kazakistan' gündemiyle olağanüstü toplandı. Türkiye'nin çağrısıyla toplanan teşkilata Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlık yaptı. Video-konferans yöntemiyle gerçekleşen toplantıda konuşan Çavuşoğlu, Türk devletleri olarak bu zor zamanda Kazak halkının yanında ve onlarla dayanışma halinde olduklarını vurgulayarak durumun kontrol altına alınmış olmasından memnuniyet duyulduğunu ifade etti.Çavuşoğlu, "Bundan sonra da üzerimize ne düşerse tüm imkanlarımızla Kazakistan'ın yanındayız ve tüm imkanlarımızı seferber etmeye hazırız" dedi. Daha sonra açıklanan sonuç bildirgesinde ise uluslararası hukukun temel norm ve ilkelerini desteklemenin önemine işaret edilirken Kazakistan yönetiminin, ülkede anayasal düzeni bozmayı amaçlayan teröristlere, radikallere, aşırılık yanlılarına ve suçlulara karşı terörle mücadele operasyonlarına desteğin altı çizildi.

'ABD KGAÖ'YE ÖĞÜT VEREMEZ'

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın "KGAÖ'yü, barış güçlerini ve kolluk kuvvetlerini insan haklarına saygı duymaya, barışçıl çözümü desteklemeye çağırıyoruz" açıklamasına Rusya'nın Washington Büyükelçiliği'nden yanıt geldi. Elçilik, "Suriye ve Kosova'yı işgal eden ABD, KGAÖ'ye insan hakları nasihatı veremez" ifadelerini kullandı.

YENİ BAŞBAKAN İSMAİLOV OLDU

Tokayev, mecliste yeni başbakanlık görevine Alihan İsmailov'un adaylığını sundu. İsmailov, tüm siyasi parti milletvekilleri tarafından "evet" oyu alarak ülkenin 12. Hükümet Başkanı oldu. İsmailov, "Vatandaşların tüm yasal talepleri kayda alınacak ve uygulanacak" dedi.

ALMATI'DAN 167 KİŞİLİK TAHLİYE

Kazakistan'ın Almatı kentinde bulunan THY çalışanları, kargo şirketlerinin bazı personelleri ile Türk vatandaşlarının tahliyesini yapan uçak yurda döndü. "Boeing 777" tipi uçakta toplam 167 yolcu yer aldı. THY'nin Kazakistan seferleri de 13 Ocak'ta başlayacak.