Vahşetin bilançosu! Ey dünya soykırımı görmüyor musun?

Kara harekatı öncesi tüm sivil yerleşim yerlerini vuran İsrail, mülteci kampları, cami ve hastanenin ardından BM'ye ait bir okulda da toplu katliam yaptı. 2 haftada 1524'ü çocuk, toplam 3 bin 785 kişi öldürüldü.

Akşam Gazetesi

İnsanlığın ayaklar altına alındığı Gazze'de çatışmalarda 13 gün geride kalırken, katliamlar tüm şiddetiyle sürüyor. Dünyanın gözü önünde yapılan soykırım karşısında uluslararası toplum sessizliğe gömülürken, İsrail kara harekatı öncesi tüm sivil yerleşim yerlerini hedef haline getirdi. Cami ve hastanenin ardından BM'ye ait bir okul da vuruldu.

İSRAİL KİLİSE VURDU

İsrail, Gazze'de bu kez evleri bombalanan Hıristiyanların sığındığı Rum Ortodoks kilisesini vurdu. Gazze'deki İçişleri Bakanlığı çöken kilise enkazında ölü ve yaralılar olduğunu açıkladı.

ABD: 3 FÜZE İMHA EDİLDİ

Pentagon Sözcüsü Pat Ryder, Kızıldeniz'de konuşlu ABD Donanması'na ait USS Carney'nin Yemen'den fırlatılan 3 füze ve 8 İHA'yı vurduğunu söyledi. Ryder, "Füzelerin muhtemel hedefi İsrail'di" dedi.

HASTANE YAKINI VURULDU

İsrail, El-Ehli Baptist Hastanesi'nde katlettiği 471 sivilin ardından Han Yunus Hastanesi yakınını bombaladı, çok sayıda ölü ve yaralının olduğu açıklandı. İsrail uçaklarının Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na ait bir okulu da vurduğu bildirildi. Filistinli yazar Abdullah Al Akkad da evine atılan bomba sebebiyle eşi ve çocuklarıyla hayatını kaybetti.

SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKTÜ

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail bombardımanında şu ana kadar 4 hastanenin hizmet dışı kaldığını, 14 sağlık merkezi elektrik kesintisi ve yakıtının tükenmesi nedeniyle hizmet veremediğini açıkladı. BM'den "Gazze'de çökmüş durumda olan sağlık sisteminin geri kalanında ambulans, personel ve kapasite eksikliği nedeniyle birçok kişinin tahliyesine fırsat bulunamamıştır. Enkaz altında kalan yüzlerce kişiden haber alınamıyor" denildi. Aksa Şehitleri Hastanesi'nde ilaç ve tıbbi malzeme stokunun tükendiği, binlerce yaralının tehlikede olduğu açıklandı.

İsrail, 7 Ekim'den bu yana cami, hastane ve okullara saldırdı.

GAZZE'DE ACI TABLO

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, bölgedeki acı tabloyu açıkladı. Kudra, ölen 3 bin 785 kişiden 1524'ünün çocuk, 1000'inin ise kadın olduğunu duyurdu. 12 binden fazla kişinin yaralandığını duyuran Kudra, yaralılardan 3 bin 983'ünün çocuk, 3 bin 300'ünün ise kadın olduğunu ifade etti.

EY DÜNYA SOYKIRIMI GÖRMÜYOR MUSUN?

İsrail'in bombaladığı evden 6'sı çocuk 10 sivilin cesedi çıktı. Filistinli doktor, çocuk cenazelerinin önünde "Ey dünya bu soykırımı görmüyor musun?" diye tepki gösterdi.

Han Yunus şehrinde bir eve gece geç saatlerinde yapılan bombardımanda, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 10 kişi hayatını kaybetti. Gazze Avrupa Hastane Müdürü Dr. Yusuf El Akkad, çocuların cesetleri önünde çocuğun cenazelerinin önünde yaptığı açıklamada, İsrail'in saldırısını kınadı. Al-Akkad, "Şu çocuklara bakın. Bu çocukları kim öldürüyor? Nedir bu? Bu çocukların suçu ne? Ey dünya, sen bu çocukların yanında neredesin? İsrail'in bu mazlum halka karşı yaptığı katliamları görmüyor musunuz?" sözleriyle tepki gösterdi.

Filistinli bir hemşire ise "Küçücük çocuklar ölüyor. Yetişemiyoruz. Bizim kanımız diğer insanların kanından farklı mı? Bunlar çocukları öldürdü. Ey dünyadakiler neredesiniz? Biz öldük" ifadelerini kullandı.

YENİ KATLİAM HAZIRLIĞI

İsrail'in, Gazze'ye kara harekatı için ABD Başkanı Biden'ın ülkeden ayrılmasını beklediği iddia edildi. Sınırı ziyaret eden Başbakan Netanyahu askerlerle poz verdi. Savunma Bakanı Yoav Gallant askerlere, "Şu anda Gazze'yi uzaktan görüyorsunuz, yakında içeriden de göreceksiniz" dedi. Öte yandan, Netanyahu'nun sözcüsü Ofir Gendelman, insani yardımların yakında başlayacağını açıkladı.

GUTERRES: ÇÖZÜM BAĞIMSIZ FİLİSTİN

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres her iki tarafa da ateşkes çağrısında bulundu: "Hamas'ın, derhal ve koşulsuz olarak rehineleri serbest bırakması, İsrail'in, Gazze halkının ihtiyaçlarının karşılanması için insani yardımlara derhal izin vermesi. Net bir şekilde söylüyorum, Filistin halkının 56 yıllık işgalin ardından meşru ve derin mağduriyetleri var. Bağımsız bir Filistin devleti kurulmadan, hiçbir çözüm mümkün değildir."

NETANYAHU SAVAŞI UZATMAK İSTİYOR

Sunak, Netanyahu ile bir araya geldi.

ABD Başkanı Biden'ın ardından İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da dün İsrail'e destek ziyaretinde bulundu. Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Başbakan Netanyahu ile görüşen Sunak, "Sizinle birlikte yas tutuyorum. Sizin kazanmanızı istiyoruz" dedi. Netanyahu ise "Gazze Savaşı uzun olacak, İsrail'in desteğinize ihtiyacı var. Bu sadece bizim savaşımız değil. Bu tüm medeni dünyanın savaşıdır" diyerek, bu savaşın tüm ılımlı Arap ülkeleriyle de ilgili olduğunu savundu.

İSKOÇYA FİLİSTİNLİLERİ KABUL EDECEK

İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, ülkesinin Filistin'den sığınmacıları kabul etmeye hazır olduğunu söyledi. Eşi Filistinli olan Yusuf, "Gazze halkı gururlu bir halktır. Birçoğu ayrılmak istemiyor ve ayrılmak zorunda da kalmamalılar. Ancak sadece bu mevcut çatışmada yerinden edilen milyonlar için, dünya çapında bir mülteci programı olmalı" diyerek dünyaya da çağrı yaptı.

'SAVAŞ HUKUKU' SORUSUNDAN KAÇTI

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun savaş kurallarına göre hareket edip etmediğiyle ilgili soruya cevap vermedi. İsrail dönüşü uçakta gazetecilere konuşan Biden, "Sizce İsrail savaş hukukuna göre mi hareket ediyor?" sorusuna "Sizinle konuşmak güzeldi" diyerek geçiştirdi.