Mehmet Selvitop
NATO'nun Ukrayna'ya askeri yardımda bulunabilecek olması Belarus'u kızdırdı.
Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko NATO'ya askeri yardımda bulunursa 3.dünya savaşı çıkar restinde bulundu.
NATO-Belarus- Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan gelişmeleri Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. İrfan Kaya Ülger AKSAM TV'de Eda Cabul Işık'a değerlendirdi.
"KARŞI TARAFA CAYDIRICILIK SAĞLAMAYI HEDEFLİYORLAR" Lukaşenko'nun açıklamasını Putin'in görüşü olarak vurgulayan Prof. Dr. Ülger, "Aleksandr Lukaşenko 1991'den beri Belarus Cumhurbaşkanı. Belarus Rusya'ya bağlı olarak kaldı. Yani ifade ettiği görüşleri Putin'in görüşü olarak okumak lazım. Ukrayna savaşının mevcut aşamasında NATO Ukrayna'ya girer mi? NATO güçleri Ukrayna'ya yönelik topyekün bir total saldırı başlatır mı? Başlatırsa bu nükleer savaşa evrilir mi? Baktığımızda 30 ay geride kaldı. Bu zamana kadar Ukrayna direnişi büyük ölçüde batı desteği ile mukavemet etti. Son 6 aydır Ukrayna'nın karşı taaruzuna tanık oluyoruz. NATO ülkeleri sadece savunma boyutunda kalmasını istemediler. Rusya içerisinde Belgrad ve Kursk bölgesinde saldırı yapıldı. Gazze'nin 3 katı büyüklüğünde bir toprak Ukrayna güçleri tarafından kontrol altına alındı. Mevcut haliyle bile Rusya'yı zora soktu. Rusya'nın prestijine ağır darbe vurdu. Belli aralıklarla Rusya Lideri Putin, Lavrov hep şunu tekrarlıyorlar. Bizim nükleer silahlarımız var. Üzerimize gelirseniz nükleer savaş çıkması içten bile değil. Şimdi bu ifadenin Lukaşenko tarafından tekrarlandığını gördük. Karşı tarafa caydırıcılık sağlamayı hedefliyorlar." dedi.
Prof. Dr. Ülger Ukrayna'nın hukuken NATO ülkesi olmadığını belirtirken, "Tabi ki Ukrayna hukuken NATO ülkesi değil. Ama fiilen NATO ülkesi muamelesi görüyor. Batı'nın Fransa öncülüğünde şu ana kadar Ukrayna'ya sağladığı ekonomik ve askeri destek 180 milyar dolar. ABD seçimleri sonrasında bunun devam edip etmeyeceği sonuca göre şekillenecek. Bir nükleer savaş çıkar mı? Ben o kanaatta değilim. NATO kendisinin doğrudan müdahil olması NATO askerlerinin Ukrayna topraklarına girmesi söz konusu olmadan da çok güçlü destek veriyor zaten. Cephaneyi sağlama bakımından destek veriyor. Ayrıca ilave Rusya'nın bir saldırısı olmadan NATO ülkelerinin Ukrayna'ya resmi formalarıyla girecekleri kanaatında değilim. Bugünkü format devam edecek. Sanki bir NATO ülkesi muamelesi görerek Ukrayna'ya destek devam edecek." ifadelerini kullandı.
"NÜKLEER SİLAHLAR CAYDIRICILIK SAĞLAMAK İÇİNDİR"Bir nükleer savaş çıkar mı? sorusuna Prof. Dr. Ülger, "Bu tamamen bir blöf. Bunu pek çok kez Rusya tarafı tekrarlıyor. Nükleer silahlar sahada kullanmak için değildir. Nükleer silahlar caydırıcılık sağlamak içindir. Sahada kullandığınızda karşı tarafta kullanır. NATO'NUN ikinci vuruş yeteneği var. Dolayısıyla nükleer savaş olacağı kanaatında değilim. Sık sık gündeme getirilmesinin bir amacı var. Neden Rusya bu tip görüşleri dile getiriyor. Nükleer bir cevap verileceğini söylediğinizde karşı taraftaki birlik ve bütünlüğü dağıtmış oluyorsunuz. Putin'e karşı yatıştırma politikası izleyelim çok kızdırmayalım diye düşünüyorlar. Esasen BU tip ifadelerin amacı karşı taraftaki birliği ortadan kaldırma. Batı da geri adım atmış değil. Ukrayna'ya olan desteğin devam edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor. Lukaşenko kanalıyla ifade edilen nükleer savaş söylemi tamamen blöf. Açıklamanın hedefi karşı tarafta bir etki yaratmak." cevabını verdi.