Utanç günü... ABD Kongresi'nde alkış, dışarıda protesto

Gazze'de aylardır soykırım yapan İsrail Başbakan Netanyahu, ABD Kongresi'nde ‘onur konuğu' olarak konuşma yaptı. Soykırıma destek veren ABD'li vekiller, katil Netanyahu'yu ve İsrail askerlerini ayakta alkışladı.

YAVUZ ATALAY/ WASHINGTON

İsrail Başbakanı Netanyahu, Cumhuriyetçi ve Demokrat liderlerin 'onur konuğu' davetiyle gittiği ABD Kongresi'nde konuşma yaptı. Kongrede alkışlarla karşılanan ve konuşması da sık sık alkışlarla kesilen soykırımcı Netanyahu'nun ilk sözleri 'İran' oldu. "İran'ın terörü bize tehdit" ifadelerini kullanan Netanyahu, ülkesindeki 'savaş karşıtı' gösterilerin de İran tarafından fonlandığını iddia etti. Netanyahu, soykırıma verdiği destekten ötürü ABD Başkanı Joe Biden'a da, "Başkan Biden'a gururlu bir Siyonist olduğu için teşekkür ediyorum" diyerek hürmet gösterdi.

KATİLLERİNİ DE ALKIŞLATTI

Netanyahu, Gazze'ye havadan, karadan ve denizden düzenlediği saldırılarda, 13 bini çocuk 38 binden fazla Filistinliyi şehit eden İsrail askerlerini de alkışlattı. Netanyahu'nun yapacağı konuşma öncesinde çok sayıda Filistin destekçisi tarafından protesto edildi. Göstericiler, Başbakan Netanyahu ve savaş karşıtı pankart ve dövizler taşıdı. Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşması sürerken de dışarıdaki çok sayıda Filistin destekçisi protesto gösterilerine devam etti.

İSRAİL'DE DE PROTESTO

Gazze'deki İsrailli esirlerin yakınları da, Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde yaptığı konuşma sırasında Tel Aviv''in farklı noktalarında protesto gösterileri düzenledi. İsrailli esirlerin yakınları ve onların destekçilerinden oluşan bir grup, Savunma Bakanlığı önünde toplandı. Göstericiler, taşıdıkları pankart, afiş ve dövizlerle Netanyahu ve hükümetini "siyasi gerekçelerle" Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirleri geri getirecek Hamas ile karşılıklı esir takası anlaşmasına yanaşmamakla eleştirdi.

Netanyahu, Kongre'de yaklaşık 1 saat süren konuşmasında, binlerce Filistinlinin katledildiği Gazze'nin Refah kentindeki durum için, burada "hiç sivilin öldürülmediğini" öne sürdü.

KONGRE'DE TEK BİR KAHRAMAN!

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Rashida Tlaib, tüm Kongre'nin ayakta alkışladığı Netanyahu'yu tek başına protesto etti. Kefiye ve Filistin bayraklı broş takan Tlaib, elindeki dövizde de 'Soykırım suçlusu, Savaş suçlusu' ifadelerine yer verdi.

Elon Musk, İsrail'e destek için Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmaya katıldı.

Netanyahu'nun konuşma yaptığı Kongre binasının dışında yüzlerce gösterici, Netanyahu ve Biden aleyhinde slogan attı. Polis ile göstericiler arasında arbede yaşa- nırken çok sayıda gösterici gözaltına alındı.

Netanyahu'nun kaldığı otele lazerle "Savaş suçlusu Netanyahu'yu tutuklayın" yazısı yansıtıldı.

TÜRKİYE'DEN SERT TEPKİ: YAZIKLAR OLSUN SİZE

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Netanyahu'nun, ABD Kongresi'nde senatörlerce ayakta alkışlanmasına tepki gösterdi. Kurtulmuş, sosyal medyadan paylaşımda şunları kaydetti: "Uluslararası mahkemelerde yargılanan bir katliamcıyı, insan hakları, demokrasi, adalet namına insanlığın tüm kazanımlarını ayaklar altına alarak "ayakta alkışlayan" topluluk, bu katliamın ortakları olarak hafızalara kazınmıştır. Yazıklar olsun size..."

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da, "Gazze'de soykırım yapmak suçundan Uluslararası Adalet Divanı önünde sanık bir yöneticinin ABD Kongresinde gördüğü utandırıcı teveccüh, insani değerler, hukuk ve demokrasinin geleceği açısından endişe vericidir" dedi. Yılmaz, "Dünyanın erdemli kişileri ve yönetimleri ile birlikte işgal altında olan Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.