Ahmet Eraslan
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Bankası tarafından hazırlanan rapor, pandeminin daha önce tahmin edilenden 30 milyon daha az çocuk için aşırı yoksulluğun ortadan kaldırılmasına yol açtığını ortaya koydu.
Aksam.com.tr'nin Al Arabiya'dan çevirdiği haberdeki rapora göre, sonuç olarak, yaklaşık her altı çocuktan biri hâlâ günde 2,15 dolardan daha az bir gelirle yaşıyor.
UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell yaptığı açıklamada, "COVID-19, çatışma, iklim değişikliği ve ekonomik şokların etkisiyle artan krizler ilerlemeyi durdurdu ve milyonlarca çocuğu aşırı yoksulluk içinde bıraktı" dedi.
Raporun bulguları, BM'nin 2030'a kadar aşırı çocuk yoksulluğunu ortadan kaldırmaya yönelik iddialı hedefini sekteye uğratıyor.
Dünya Bankası Yoksulluk ve Eşitlik Küresel Direktörü Luis-Felipe Lopez-Calva yaptığı açıklamada, "333 milyon çocuğun aşırı yoksulluk içinde yaşadığı bir dünya - sadece temel ihtiyaçlardan değil, aynı zamanda onur, fırsat veya umuttan da yoksun - kabul edilemez" dedi.
Rapor, Sahra-altı Afrika'daki çocukların yüzde 40'ının hala aşırı yoksulluk içinde yaşadığını ortaya koymuştur ki bu oran dünyanın herhangi bir yerindeki en yüksek orandır.
Hızlı nüfus artışı, COVID-19 ve iklimle ilgili felaketler gibi bir dizi faktör, dünyanın diğer tüm bölgelerinde istikrarlı bir düşüş görülmesine rağmen, son yıllarda Sahra altı Afrika'da aşırı çocuk yoksulluğunu daha da kötüleştirdi.
Dünya Bankası ve UNICEF, ülkeleri çocuk yoksulluğuyla mücadeleye öncelik vermeye ve evrensel çocuk yardım programlarının genişletilmesi de dahil olmak üzere bir dizi önlemi hayata geçirmeye çağırdı.
UNICEF'ten Russell "Bu çocukları şimdi yüzüstü bırakamayız" dedi. "Çocuk yoksulluğunu sona erdirmek bir politika tercihidir."