İlk taslak önerisindeki Yahudilerin ağlama duvarı olarak kullandığı Batı duvarının da Müslümanlara ait olduğu yer almakla birlikte gelen tepkiler üzerine bu öneri geri çekildi.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Kudüs'te El-Aksa Camii'nde ibadet özgürlüğünü kısıtlayan ve kutsal kurallara uymadıkları için İsrail'i kınayan bir kararı kabul etti.
Fransa'da dün gerçekleşen oylamada, Mısır, Tunus, Cezayir, Fas, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından Filistin lehine 26 oy, aralarında ABD, İngiltere ve Almanya'nın bulunduğu 6 ülke ise "hayır" oyu kullandı. Fransa'nın da içinde bulunduğu 25 ülke ise "çekimser" oyu verdi.
UNESCO yönetim kurulundan Irina Bokova, salı günü BM'ye "daha fazla yerde gerginlikleri tahrik etmemesi ve o kutsal mekanların kutsallığına saygı tavsiyesi yönünde kararlar alması" çağrısında bulundu. Bokova yaptığı açıklamada "Hepimiz diyalog, hoşgörü ve barışı teşvik eden kararlar almalıyız, UNESCO'nun görev sorumluluğu var," dedi.
Altı sayfalık karar tasarısında ayrıca Uluslararası toplumu İsrail'i son terör hareketleri bahanesi ile vatandaşlarını silah taşıma yetkisi vermesinden dolayı kınanması çağrısı yapıldı.
Kararda, Bethlehem Hebron ve Rachel'ın Tomb Patrikler Türbesi'nin "Filistin ayrılmaz bir parçası" olduğu yinelendi. Ancak, Mescid-i Aksa'nın ayrılmaz bir parçası olarak Batı Duvarının da tanınması için çağrıda bulunulan bir fıkra, İsrail'in itirazları sonucu ertelendi. Kaynak : Dünya Bülteni