Ulusal güvenlik belgelerini çaldırmış

Başkan Trump’la ilgili yeni bir kitap ABD’de yeri yerinden oynattı. Kitapta Beyaz Saray’da ‘ulusal güvenlik kaygısıyla’ Trump’ın önünden belgelerin çalındığına dair iddialar da var. 

ABD’de eski başkan Richard Nixon’ı istifaya götüren Watergate skandalını ortaya çıkaran kıdemli araştırmacı gazeteci Bob Woodward’ın ABD Başkanı Donald Trump’la ilgili yazdığı kitap ülkeyi çalkaladı. Woordward’ın tanıklar ve olayları bilen kaynaklarla yaptığı yüzlerce saatlik röportajlarından, günlükler ve resmi belgelerden oluşan ‘Korku: Beyaz Saray’da Trump’ adlı 448 sayfalık kitabın bazı bölümleri Washington Post gazetesinde yayımlandı. Kitabın en ilgi çekici kısmı ise üst düzey yetkililerin Trump’ın masasından belge kaçırmalarıyla ilgili bölüm. Beyaz Saray’ın eski baş ekonomi danışmanı Gary Cohn, Trump’ın ticaret konusundaki sert milliyetçi tutumunu yatıştırmak ve ulusal güvenliği korumak için Güney Kore’yle ticari anlaşmadan çekilmeyi öngören bir mektubu imzalamaması için ‘masasından çalmış’. Benzer bir durum NAFTA ilgili bir belge için de yaşandı.  

SEKRETER: O TAM BİR APTAL  

Beyaz Saray Genel Sekreteri John F. Kelly de çalışma arkadaşlarına Trump’ın ‘dengesiz olduğunu’ söylüyordu. Küçük bir toplantıda Kelly’nin Trump için “O bir aptal. Onu ikna etmeye çalışmanın anlamı yok. Raydan çıkmış bir deliler şehrindeyiz” dediği öne sürüldü.

Beyaz Saray çıldırdı: Küskünlerin uydurması

Trump yönetiminde Beyaz Saray’ın işleyişine dair alıntılar bulunan kitapla ilgili salı günü The Daily Caller’a konuşan ABD Başkanı, kitap için “Kötü bir kitap daha” dedi ve gazeteci Woodward’ın kitaptakileri uydurduğunu ve ‘güvenilirlik sorunu olduğunu’ söyledi. Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders da kitabın büyük bir bölümünün Beyaz Saray’a küskün eski çalışanların ifadelerine dayandırılarak ‘uydurulduğunu söyledi. 

Esad’a kızıp öldürme emri verdi, uygulanmadı 

Kitapta, Suriye’de Nisan 2017’de ‘kimyasal saldırı düzenlendiği’ iddialarının ortaya çıkmasıyla Trump, Savunma Bakanı Jim Mattis’i arayıp ”Esad’a suikast düzenlenmesini istiyorum” emrini verdi. Mattis ise emri alıp telefonu kapattıktan sonra üst düzey yardımcısına “Bunların hiçbirini yapmayacağız. Çok daha ölçülü olacağız” dedi.