Myanmar lideri Aung San Suu Çii, Devlet Başkanı Win Myint ve partinin diğer yöneticileri, parlamentonun dün ilk kez toplanmasına saatler kala gözaltına alındı. Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) Partisi Sözcüsü Myo Nyunt, “Halkımızdan düşünmeden karşılık vermemesini ve yasalara uygun şekilde hareket etmesini istiyorum” dedi.
BİR YILLIK ASKERİ YÖNETİM
Myanmar ordusu, ülke idaresinin artık Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing’in qqqqqelinde olduğu duyurdu. Darbenin 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddiaları üzerine gerçekleştirildiği belirtildi. Ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini açıklayan ordu, Myanmar’ın bir seneliğine askeri yönetimle idare edileceğini belirtti.
HALKA ‘KARŞI ÇIKIN’ ÇAĞRISI
Ang San Suu Çii’nin başkanlığını yaptığı Ulusal Demokrasi Birliği’nin (NLD) Facebook sayfasında yayımlanan açıklamada, ordunun eyleminin gayrimeşru olduğu, anayasayı ve halkın iradesini yok saydığı belirtildi. Açıklamada, halka, darbeye karşı çıkma ve askeri diktatörlüğe dönülmesine izin vermeme çağrısı yapıldı.
Protesto düzenleyen bazı vatandaşlar, Aung San Suu Kyi için destek sloganı attı. Bazıları ise Min Aung Hlaing’in portresini yırttı.
DÜNYADAN TEPKİ YAĞDI ORTAK ÇAĞRI ‘DEMOKRASİ’
Türkiye: Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye her türlü darbeye ve askeri müdahaleye karşıdır” ifadelerine yer verildi. Yeni parlamentonun en kısa sürede toplanması, seçilmiş liderlerin ve demokratik kurumların önüne konulan engellerin süratle kaldırılması çağrısında bulunuldu. BM: Genel Sekreter Antonio Guterres, Myanmar’da ordunun tüm yasama, yürütme ve yargı yetkilerine el koymasından derin endişe duyduğunu belitti. Guterres, görüş ayrılıklarının barışçıl yollarla, şiddetten kaçınılarak, insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı çerçevesinde çözülmesi gerektiğini vurguladı. ABD: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, “Demokratik geçiş sürecinin altını oymak üzere atılan adımlardan endişeliyiz. Bu adımlar geri atılmazsa ABD, sorumlulara karşı adım atacak” ifadelerini kullandı. AB: Konsey Başkanı Charles Michel, “Seçimlerin sonucuna saygı gösterme ve demokratik süreç, yeniden tesis edilmelidir” dedi. İngiltere: Başbakan Boris Johnson, halkın oylarına saygı duyulması ve sivil liderlerin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Japonya: Demokrasi çağrısı yapan Kabine Baş Sekreteri Kato Katsunobu, Myanmar’daki Japon vatandaşlarının güvenliği için çaba sarf edileceğini belirtti.
NOBEL BARIŞ ÖDÜLLÜ LİDER
Yarım asırdan uzun süren askeri yönetimin ardından ülkede demokrasiyi sağlamak için verdiği kişisel çabalarla Suu Çii, barışçıl direnişin uluslararası sembolü haline geldi. Suu Çii, 1991’de “demokrasi ve insan hakları için şiddeti reddeden mücadelesi” dolayısıyla Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.
TÜRKLERE SOKAK VE SEYAHAT UYARISI
Türkiye’nin Nepido Büyükelçiliği, Myanmar’da yaşayan Türk vatandaşlarına zorunlu olmadıkça sokağa çıkmama ve seyahat etmeme uyarısında bulundu. Açıklamada, “Vatandaşlarımızın yerel kanallardan yapılan duyuruları takip etmeleri ve kalabalık alanlardan uzak durmalarını tavsiye ediyoruz” ifadesine yer verildi. Myanmar’daki Türk vatandaşları, iletişim kanalları açık olduğu müddetçe büyükelçiliğe, Twitter ve Facebook hesapları ile “+9501662992”, “+959405056552” acil durum hatlarından ulaşabilecek.