Ukrayna'nın ilk hedefi Zaporijya

Ukrayna ordusu büyük saldırısını başlattı. Ordu, güneyde Zaporijya'ya yaklaştıklarını ancak Rusya'nın bazı bölgelerde çok sıkı bir savunma yaptığını duyurdu.

Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Hanna Maliar, Kiev'in Rusya'ya karşı başlattığı taarruz sonrası ülkenin bazı yerlerinde "aşırı şiddetli çatışmalar" yaşandığını söyledi. Hanna Maliar, Ukrayna güçlerinin doğuda Bahmut yakınlarına kadar ilerlemeyi başardığını, güneyde de Zaporijya'ya yaklaştıklarını ancak Rusya'nın bazı bölgelerde çok sıkı bir savunma yaptığını duyurdu. Maliar, Ukrayna askerlerinin Bahmut'a 200 ila 500 metre, Zaporijya'ya da 300 ila 500 metre yaklaştığını belirtti.

BM EKİBİ YOLDA KALDI

Bir sanayi şehri olan Bahmut, Şubat 2022'de başlayan Rus işgalinden en çok etkilenen yerlerden biri. Zaporijya'daki nükleer santralde incelemelerde bulunmak üzere buraya gitmesi planlanan Birleşmiş Milletler ekibi de çatışmalar nedeniyle ziyaretlerini erteledi.

RUSYA FÜZELERLE VURDU

Rusya önceki gece boyunca Ukrayna'nın birçok kentine füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırılar düzenledi. Liman kenti Odessa'ya İHA'larla düzenlenen saldırılarda, Ukraynalı yetkililerin verdiği bilgiye göre, 3 kişi hayatını kaybetti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ordusunun füze ve İHA sıkıntısı yaşadığına dair açıklamasına rağmen, Rusya'nın Ukrayna'daki bombardımanları son haftalarda arttı. Ukrayna hafta başında Rusya'nın elindeki bölgeleri geri almak için karşı taarruz başlattığını açıklamıştı.

KIRIM'DA YENİLGİ SONRASI ÇÖZÜM

LUKAŞENKO 'BARIŞ PLANINI' SIZDIRDI

Rusya-Ukrayna savaşı hakkında konuşan Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Putin'in kendisine gönderdiği ve içinde barış planı içeren belgenin detayını yanlışlıkla ağzından kaçırdı. Lukaşenko'ya göre, Putin'in barış planı Kırım'da Rusya'nın 'küçük' bir yenilgi almasının hemen ardından gelecek. Planlı yenilgi sonrası ise apar topar barış ilan edilecek. Söz konusu açıklamaların gündem olması üzerine Moskova'dan yanıt geldi. Kremlin sözcüsü Dimitry Peskov, "Kırım, Rusya Federasyonu'nun ayrılmaz bir parçasıdır" dedi. Lukaşenko'nun iddiası, Rus nükleer füzelerinin Belarus'a ulaşmasından hemen sonra geldi. Lukaşenko Belarus Devlet Televizyonu'na yaptığı açıklamada, "Tanrı bizi korusun. Bu silahları kullanma emri bana ait. Herhangi bir saldırı olursa tereddüt etmem" dedi.