Ukrayna'nın %20'si gitti, Batı yan çizdi... Süper satış

Biden'ın “Zelenski uyarımızı dinlemedi” çıkışının ardından ‘opendemocracy'de yayınlanan, “Uluslararası toplum savaştan bıktı” analizi Kiev'de hayal kırıklığı yarattı.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski için "Rus işgali ile ilgili uyarıları görmezden geldi" açıklaması sonrası başlayan "satış" polemiği devam ediyor. Biden'ın sözleri uluslararası kamuoyunda "Ukrayna'yı sattı" şeklinde yorumlanırken, Ukrayna cephesinden Biden'ı eleştiren açıklamalar geldi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Sergei Nikiforov ülke basınına verdiği demeçte Biden'ın ifadesine açıklık getirmesi gerektiğinin altını çizdi. Business Insider'da yer alan habere göre, Nikiforov, iki liderin Rusya'nın oluşturduğu tehdit hakkında açıkça konuştuğu ve işgalden önce birden fazla telefon görüşmesi yaptığını söyledi. Nikiforov, Zelenski'nin işgal başlamadan önleyici yaptırımlar talep ettiğini belirtti ve "Ortaklarımız bizi duymak istemedi" dedi.

UKRAYNA HAZIRLANDI

Ukrayna lideri Zelenski'nin danışmanı olan bir diğer Ukraynalı yetkili Mykhailo Podoliak ise Biden'in sözlerinin 'tam olarak doğru olmadığını' söyledi. Podoliak savaştan önce Ukrayna'nın Rusya'ya karşı bir dizi 'agresif' senaryoya hazırlandığını da sözlerine ekledi.

'BEKLE-GÖR ELEŞTİRİSİ'

Ukrayna'nın bir diğer destekçisi İngiltere'de ise Londra ve diğer Batılı ülkeleri eleştiren görüşler ortaya atıldı. İngiltere'nin eski Genelkurmay Başkanı Sir David Richards, liderleri, çatışmada "uzun vadeli bir stratejiden yoksun olmakla" suçladı.

Guardian'ın aktardığına göre, Richards, İngiliz hükümetinin "bekle-gör" stratejisini benimsediğini savunarak, bu yüzden kararlılık gösterilemediğini dile getirdi.

BİDEN AÇIKÇA ZELENSKİ'Yİ SUÇLADI

Los Angeles'ta bir bağış toplama programında konuşan Biden, savaştan önce Putin'in, Ukrayna topraklarına girmeyi planladığına hiç şüphe olmadığını söyledi. "İkinci Dünya Savaşı'ndan beri böyle bir şey olmadı" diyen Biden, "Birçok insanın abarttığımı düşündüğünü biliyorum" ifadesini kullandı. Biden, "Ancak (Putin'in) sınırdan içeri gireceğine dair verilerimiz olduğunu biliyordum. Buna hiç şüphe yoktu. Zelenski bunu duymak istemedi" dedi.

'UKRAYNA YORGUNLUĞU' TEHLİKESİ

Ukrayna'daki Rus işgaliyle ilgili Soros'çu Açık Toplum Vakfı 'nın finanse ettiği opendemocracy' internet sitesinde çarpıcı bir analiz yayınlandı. "Ukrayna yorgunluğu" tespitinin yapıldığı Ukrayna'dan saha verilerine dayanan analizde "Uluslararası toplum, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşından bıktı. Ancak Rusya yenilmedikçe barışa dönüş geçici olacaktır" denildi. Analizde , "Üç aydan fazla bir süredir Ukrayna şehirlerinin yıkıldığına, Ukraynalı sivillere işkence yapıldığına ve Ukrayna ordusunun nükleer silah dışında her türlü silahla vurduğuna dair sürekli haberlerin ardından, küresel toplum 'Ukrayna yorgunluğuna' sürükleniyor. Ukrayna'nın direnişi yavaş yavaş bir rahatsızlığa dönüşebilir. Ve Rusya buna güveniyor" ifadeleri yer aldı.

ABD YARDIM TALEBİ İÇİN 'ŞANTAJ' DEDİ

AKŞAM, Ukrayna'nın yardım talebinin ABD'de şantaj olarak nitelenmesini manşete taşımıştı. 25 Şubat'ta yayınlanan haberde ABD'nin, Haziran 2021'de Ukrayna'yı 'Rusya yüzde 80 işgale kalkışacak' şeklinde uyardığı, Ukrayna mali ve askeri destek isteyince de bunu 'şantaj' diye nitelediği yer aldı. Zelenski'nin 2021'deki Washington ziyaretinde, "Biz Rusya'ya karşı duracaksak, Rusya'yı durduracaksak, sizin de istediğiniz buysa, Karşılığını vermelisiniz" dediğini belirten kaynaklar, ABD tarafının ise bu talebi 'şantaj' olarak değerlendirdiğini belirttiler.

DONBASS-KIRIM KARA BAĞLANTISI

İngiliz Savunma Bakanlığı son günlerde Ukrayna'nın doğusunda Rus işgaline giren bölgelerin haritasını yayınladı. Buna göre saldırılarını son dönemde Luhansk'ta yoğunlaştıran Rusya, Donbass ve Kırım arasındaki bölgeyi karadan da birbirine bağladı.

SEVERODONETSK'TE BİR KİMYASAL TESİS VURULDU

Ukrayna'nın Severodonetsk kentinde yetkililer, Rus bombardımanının kentte bulunan kimyasal tesiste büyük bir yangına neden olduğunu söyledi. Yangının, azot tesisindeki hasar görmüş radyatörlerden tonlarca petrol sızmasıyla birlikte başladığı belirtiliyor.

WAGNER'E AĞIR DARBE: 300 ÖLÜ

Ukrayna ordusunun ateşlediği top mermileri, Wagner Grubu'nun Luhansk Kadiivka'daki üssünü yok etti. Ukraynalı yetkililer, 300 kadar paralı askerin öldüğü saldırıda yalnızca bir Wagner Grubu üyesinin kurtulabildiğini söyledi.