Ukrayna First Lady'sine deepfake komplosu

Zelenski'nin eşi Olena Zelenska'nın ABD'nin gönderdiği parayla araba aldığı iddiası Ukrayna'yı karıştırdı. Kiev, videonun sahte olduğunu belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin eşi Olena Zelenska, deepfake komplocularının mağduru oldu. Zelenska'nın Rusya ile savaşta kullanmak üzere ABD'nin Ukrayna'ya gönderdiği parayla, 4,5 milyon Euro'luk ultra lüks bir otomobil aldığını ortaya attı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, deepfake'le hazırlanan faturalar ve görüntüler paylaşıldı. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, "Bu, Rusların Ukrayna Devlet Başkanı'nın ailesini itibarsızlaştırmaya yönelik sahte ve başka bir girişimidir" diye konuştu.

Ukrayna, Kiev'i itibarsızlaştırmak amacıyla NATO zirvesi öncesinde Rus propagandacılar tarafından bu yönde bir algı operasyonunun yürütüldüğünü duyurdu. Servis edilen videoda, Zelenska'nın iddia edilen alışverişi sırasında görüntüleri paylaşılarak komplo teorisi güçlendirilmeye çalışıldı. Zelenska, bu komplonun kendisi için bir oyun ve intikam olduğunu belirterek suçlamaları reddetti. Kısa sürede çürütülen bu iddiaların arkasında ise Moskova'da yaşayan ABD'li bir eski polis olduğu ileri sürüldü.