Ukrayna basını: 'Orban, Ukrayna'yı yeniden tehdit etti'

Ukrayna basını Orban'ın Macaristan parlamentosunda yaptığı son konuşmada Ukrayna'yı tehdit ettiğini iddia etti.

Aksam.com.tr

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán'ın dün parlamentoda yaptığı konuşmanın ardından Ukrayna'nın önde gelen gazetelerinden Pravda, Orbán'ın Ukrayna'yı "yine" tehdit ettiğini ve Ukrayna'nın Orbán'ın Ukrayna'nın batısında yaşayan etnik Macar azınlığın haklarını korumayı kabul edene kadar Macaristan'ın Ukrayna'yı herhangi bir uluslararası forumda desteklemeyi reddettiğini söylediğini iddia etti.

Orban konuşmasında şunları söyledi: "Burada şunu da belirtmeliyim ki, eğitim yılının başında Transcarpathia Mukachevo'daki Macar Lisesi'nin yeni Ukrayna yönetimi, okul etkinliklerinde Macar milli marşının söylenmesini ve Macar milli renklerinin giyilmesini yasakladı. Ukraynalılar Macar okullarını yıllardır taciz ediyor. Onları Ukrayna okullarına dönüştürmek istiyorlar ve bu başarılamazsa kapatmak istiyorlar."

Orbán, hükümetinin Transcarpathia bölgesindeki etnik Macarların hakları için uluslararası forumlar da dahil olmak üzere mücadele ettiğini kaydetti. Buna karşılık Orbán, Macaristan'ın sorun çözülene kadar Ukrayna'yı desteklemek için çok az teşviki olduğunu söyledi.

Ukrayna'nın NATO ve AB üyeliği hedefine açık bir gönderme yapan Orbán, "Transcarpathia'daki Macarların haklarını garanti altına alan önceki yasaları yeniden yürürlüğe koyana kadar Ukrayna'yı uluslararası arenada hiçbir konuda desteklemeyeceğiz" dedi.

Bunun üzerine Pravda gazetesi "Orbán Macar azınlığın hakları nedeniyle Ukrayna'yı yine tehdit etti" diye yazdı.

Uluslararası basının büyük bir kısmı da Orbán'ın kitlesel göç, İsveç'in NATO üyeliği teklifi ve Macaristan'ın vatandaşlarının enerji faturalarını ödemeye yardımcı olmak için devam eden sübvansiyonu gibi konularda Brüksel ile çeşitli mücadelelere değindiği konuşmasının çeşitli unsurlarını sorun olarak ele aldı.

Orbán konuşması sırasında "İsveç'in NATO teklifini onaylamamızı gerektirecek acil bir durum olup olmadığını merak ediyorum. Ben böyle bir durum göremiyorum" dedi.

İsveç'in NATO üyeliği, Macaristan ve Türkiye onaylayana kadar askıya alınmış durumda ve Türkiye onaylayacağının sinyalini verirken Macaristan, İsveç hükümetinin merkez sağ koalisyon hükümeti döneminde de devam eden Macaristan karşıtı tutumu göz önüne alındığında bu konuda acele etmek için pek bir nedeni olmadığını belirtti.