UCM'den tarihi karar! İsrail'in Filistin'deki vahşeti soruşturulacak

BM bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Ceza Mahkemesi, İsrail'in Filistin topraklarında işlediği savaş suçlarını sorgulama ve yargılama yetkisine sahip olduğunu ilan etti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi yargıçları, mahkemenin Filistin topraklarında yargı yetkisine sahip olduğuna karar verdi. Mahkeme söz konusu kararla böyle bir yetkiye sahip olunamayacağı yönünde İsrail'in öne sürdüğü iddiaları reddederek, Filistin'de işlenen savaş suçlarına dair soruşturma açılmasının kapısını açtı. UCM ilk derece dairesinin verdiği kararda, Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ün, soruşturmaya dahil edilen Filistin toprakları içerisinde yer aldığı belirtildi. Filistin'in Roma Statüsü'ne taraf devlet olduğu ve sınırlarının 1967'den bu yana işgal edilen yerleri de içerdiği ifade edilen kararda, Filistin'in de UCM'ye taraf olduğu vurgulandı.

BENSOUDA'NIN TALEBİ

Mahkemenin Başsavcısı Fatou Bensouda, 20 Aralık 2019'da İsrail'in Filistin topraklarında işlediği suçlarla ilgili ön incelemesini tamamlamış, işgal altındaki topraklarda UCM'nin yargı yetkisi olup olmadığına ilişkin karar alınmasını talep etmişti.

WASHİNGTON VE TEL AVİV TELAŞLANDI

Filistin Adalet Bakanı Muhammed Fehd eş-Şelalde, kararının tarihi diye nitelerken Başbakan Muhammed Iştiyye "adaletin ve insanlığın zaferi" dedi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu,i karara tepki olarak "UCM bugün bir yargı kurumu değil siyasi bir organ olduğunu bir kez daha kanıtladı" dedi. Netanyahu mahkemeyi adaleti bozmak ve anti-semitik davranmakla suçladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise mahkemenin yetkisinin sadece rızası olan ülkelere ve BM Güvenlik Konseyi'nin talebine münhasır olması gerektiğini iddia ederek 'endişeliyiz' açıklamasını yaptı.

İsrail ile normalleşen iki ülke imzaları eski ABD Başkanı Trump'ın önünde atmıştı.

BAE VE BAHREYN YARDIMLARI KESTİ

İsrail ile ilişkileri normalleştirmeye varmasının ardından Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) yaptığı yardımda büyük oranda kesintiye gittiği bildirildi.

51 MİLYONDAN 1'E İNDİ

İsrail'in Kanal 12 televizyonunda yer alan haberde, 2019'da UNRWA'ya 51 milyon dolar yardımda bulunan BAE'nin geçen yıl ajansa sadece 1 milyon dolar verdiği belirtildi. Bahreyn'in de İsrail ile ilişkileri normalleştirdikten sonra UNRWA'ya yaptığı yardımları kıstığı ifade edildi.

ANKARA'DAN MEMNUNİYET AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "UCM'nin 1967'den bu yana İsrail'in işgali altındaki Doğu Kudüs dahil Filistin topraklarında yargı yetkisinin bulunduğuna hükmetmesini memnuniyetle karşılıyoruz." ifadeleri kullanıldı. Kararla ilgili, "İsrail'in Filistin topraklarında işlemekte olduğu suçlardan dolayı hesap vermesinin ve söz konusu suçların sorumlularının tespit edilmesinin sağlanması yönünde atılmış anlamlı bir adımdır." değerlendirmesi yapıldı.