Türkmenistan'da enerji zirvesi: Çin Dışişleri Bakanı ülkeyi ziyaret etti

Çin ve Türkmenistan, enerji sektöründeki uzun vadeli stratejik ortaklıklarında temiz enerji ve nükleer enerjide daha fazla işbirliğini görüştü.

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Vang Yi Pazartesi günü Türkmen Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov ile yaptığı görüşmede, "temiz enerji ve nükleer enerjide daha fazla işbirliği" üzerinde mutabık kalındı.

Çin merkezli haber kanalı CGTN'nin haberine göre, Her iki tarafın da doğal gaz hacminin genişletilmesi sırasındaki sorunları tartışıp çözebileceğini söylenen görüşmede Bakan Vang Türkmenistan'ı "gerçek bir stratejik ortak" olarak niteledi ve gelecek yılın iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30. yıldönümünü kutlayacağına dikkat çekti.

Çin Dışişleri Bakanı Vang, Tacikistan ve Özbekistan'ı da içeren Orta Asya'ya beş günlük ziyareti kapsamında şu anda Türkmenistan'da bulunuyor.

Vang, "Çin'in bu vesileyle karşılıklı siyasi güveni daha da derinleştirmek, işbirliğini çok yönlü bir şekilde genişletmek, ikili işbirliklerine yeni bir canlılık kazandırmak, Çin-Türkmenistan stratejik ortaklığını yeni seviyelere çıkarmak ve güçlü bir işbirliği sağlamak için bir fırsat olarak göreceğini" de sözlerine ekledi.

Meredov, bu yıl ÇKP'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü olduğu için, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) önderliğinde Çin halkının elde ettiği başarıları ilk olarak selamlarken Türkmenistan ve Çin'in üst düzey karşılıklı siyasi saygı oluşturduğunu belirten Bakan, iki ülkenin kazan-kazan işbirliğini sürdürdüğünü de sözlerine ekledi. Türkmen yetkili, ülkeye sunulan COVID-19 aşıları için Pekin yönetimine teşekkür etti. Yenilenebilir enerji, çevre koruma, havacılık ve iletişim alanlarında bağları güçlendirmeyi umduğunu söylerken Türkmenistan'ın, Çin'i temel çıkarlarıyla ilgili konularda sıkı bir şekilde desteklediğini de sözlerine ekledi.