Türkiye'ye işgalci diyen vekile Avustralya'da uzaklaştırma çıktı

Avustralya'da Rum-Kıbrıslı kökenli Victoria İşçi Partisi (ALP) üyesi milletvekili Kat Theophanous, mecliste Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs'taki varlığını ''işgal'' olarak tanımlamasının ardından başlayan tartışmaların sonucunda, Türk lobilerinin etkisiyle partisinin alt grubundan süresiz olarak uzaklaştırıldı.

Theophanous'un Kuzey Kıbrıs'taki durumu "işgal" olarak adlandırması, Türk lobileri ve Türkiye taraftarları tarafından eleştirilmiş ve tepki çekmişti. Bu tepkiler nedeniyle, Victoria İşçi Partisi içindeki alt grup Theophanous'u partiden süresiz olarak çıkarmaya karar verdi.

Bu olay, Kıbrıs sorunu gibi hassas konularda siyasi ifadelerin ve tutumların ne kadar hassaslaşabileceğini ve uluslararası ilişkilerdeki etkilerini gösteriyor.

OzzyTurks adlı medya kuruluşunun gündeme taşıdığı ve birçok Türkiye dostu siyasetçinin sosyal medya hesabından paylaştığı haberin ardından Avustralya Türk Çıkarlarını Müdafaa Birliği (ATAA), konuya ilişkin toplumun tepkisini Eyalet Başbakanı Daniel Andrews'a iletti.

ATAA ve OzzyTurks, Theophanous'un, Dünya Parlamentolar Arası Helenler Grubu'na ait açıklamayı birebir eyalet parlamentosuna taşımasının "yabancı bir hükümetin çıkarlarını savunma amaçlı yasa dışı bir girişim" olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceğini sordu.

Bunun üzerine parti içinde bağlı olduğu grup, Theophanous'u gruptan süresiz uzaklaştırdı.

Türk lobisinin zaferi olarak yorumlanan olayın parti içindeki yankıları sürüyor.

Yaşanan gelişmelerin, Türkiye ve Türk karşıtı girişimleri hareketlendirmesi bekleniyor.