Türkiye’nin tepkisini önemsememek hataydı

Kuzey Irak’da ana muhalefetteki Kürdistan Yurtsever Birliği (KYB)’nin Sözcüsü Saadi Pira, bölgede gerilimin İran ve Türkiye gibi ülkelerin tepkisini zamanında önemsemedikleri için arttığını söyledi. 

Bağdat ile müzakere komitesinde yer alan Pira, “Kerkük’teki olaylar, referandum sonuçlarının yanlış hesaplanması sonucu oldu. Türkiye ve İran’ın Peşmerge’ye karşı Irak’a destek vermesi korkutuyor, özellikle gelecek konusunda” diye konuştu.

ASLINDA FORMALİTE 

‘Peşmerge’nin insanların hayatını korumak ve Rakka, Halep ve Musul’daki olayların tekrarlanmasını önlemek için Kerkük’ten çekildiğini’ belirten Pira, “Ağır dahil büyük silah cephaneleriyle Irak ordusu ve halk güçleri ile Peşmerge’nin kıyaslanması mümkün değil” diye konuştu. Pira, halihazırda Irak ordusu ve Peşmerge arasında sınırların belirlenmesi konusunda yapılan görüşmelerin daha ziyade formalite olduğunu da sözlerine ekledi.

KERKÜK’TE TEK GÜÇ MERKEZ 

Parlamentodan yapılan yazılı açıklamada, “Parlamento, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde federal güçler dışında hiçbir gücün bulundurulmaması ve karargah açılmaması kararı aldı” denildi. 

En önemli kapı Bağdat’a geçti

Iraklı yetkililer, Türkiye-Irak arasındaki geçiş noktası olan Habur’un, Irak tarafında bulunan İbrahim Halil Sınır Kapısı’nın kontrolünü Peşmerge güçlerinden devraldı. Irak askerleri sınır geçişini kontrol etmeye başladı. Törende Irak Genelkurmay Başkanı Osman Gamim de bulundu. Silopi’de 43 gündür tatbikatta bulunan Türk ve Irak askerleri de dün sabah saatlerinde devir teslim törenine iştirak etmek için kapıya geldi. 

Kürt Yönetimi’ne verilen ateşkes süresinin dolmasının ardından merkezi yönetim tüm sınır kapılarının denetimini almaya başladı. İdare ve mali yönetim Bağdat’ta olacak ancak Peşmerge güvenlik desteği verebilecek.

Irak’ta Israil bayrağı artık suç 

Irak Parlamentosu oy birliğiyle Irak Kürt Bölgesi de dahil olmak üzere, Irak’ın herhangi bir yerinde İsrail bayrağı taşınması ve yükseltilmesinin suç sayılmasına karar verdi. Gizli yapılan oylama özellikle Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık için referandum yaptığı gün İsrail bayrağı yükseltilmiş olması üzerine gerçekleşti. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, referanduma destek için başkent Erbil’de bir miting düzenlemiş, mitingde IKBY bayrağının dışında İsrail bayrağı da açılmıştı.