Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT), önceki gün ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus cezaevlerinde bulunan 26 kişinin karşılıklı değişimini içeren son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonuna imza attı. Dünya basını, tarihi casusluk takasını ayakta alkışladı.
BAŞKAN BIDEN KARŞILADI
Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich ile gazeteci Alsu Kurmasheva ve Amerikalı eski deniz piyadesi Paul Whelan, Ankara'daki takas operasyonu sonucu Amerikalı yetkililere teslim edildi. Serbest bırakılan 3 Amerikalı, ülkeleri ABD'ye döndü. Rus lider Putin gibi serbest bırakılan rehineler, ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in de olduğu çok sayıda yetkili tarafından havalimanında karşılandı.
TÜRKİYE'YE MİNNETTARIM
Takası 'diplomasi başarısı' olarak yorumlayan Biden, "Aralarında 5 Alman ve kendi ülkelerinde siyasi tutuklu olan 7 Rus vatandaşının da bulunduğu 16 kişinin Rusya'dan serbest bırakılmasını sağladık. Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Türkiye de dahil olmak üzere, bu sonuca ulaşmak için zorlu ve karmaşık müzakereler boyunca bizimle birlikte duran müttefiklerimize minnettarız" dedi.
ERDOĞAN'IN ZAFERİ
Takasa geniş yer ayıran ABD'deki Wall Street Journal gazetesi, "Mahkum Takası Batı'ya Türkiye'nin Aracı Olarak Değerini Hatırlatıyor" başlıklı haberiyle verdi. Gazete, "ABD ve Rusya arasındaki esir takasına ev sahipliği yapmak, ülkesini Ukrayna savaşıyla ilgili müzakerelerin merkezine yerleştiren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için bir başka diplomatik zafer anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.
MİT, TEŞEKKÜRÜ HAK EDİYOR
New York Times gazetesi, tarihi takasın Rusya'nın Ukrayna işgalinden bu yana Moskova ile Batı arasında önemli bir arabulucu haline gelen Türkiye'de yapıldığını yazdı ve çok ülkeli takasın Türk topraklarında gerçekleşmesinin Türkiye'nin dünya sahnesinde kilit bir aktör olduğunu göstermesine olanak sağladığını belirtti. Gazete, "MİT ve Türkiye teşekkürü hak ediyor" ifadelerini kullandı.
SIRA DIŞI BİR OPERASYON
İngiliz The Guardian gazetesi haberinde Rusya'da tutuklu bulunan yabancı ülke vatandaşlarının serbest bırakılmasını içeren 'büyük takasın' merkezinin Ankara olduğunu yazdı. CNN, Gershkovich ve Paul Whelan'ın serbest bırakılmasına vurgu yaptığı haberinde MİT'in yönettiği operasyonu 'tarihi tutuklu takası' olarak nitelendirdi. BBC'nin haberinde, operasyonun "modern tarihin en büyük ve en sıradışı tutuklu takaslarından biri olduğu ifade edildi. Fransız gazetesi Le Parisien'deki haberde, Rus ve Batılı 26 tutuklunun Ankara'da takas edildiği belirtilerek, takasın 'Soğuk Savaş'tan bu yana en önemli takaslardan biri' olduğunun altı çizildi.
Middle East Eye da Türkiye'nin takastaki arabuluculuk rolüne dikkat çekerek, "Erdoğan, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana Putin ile görüşmeye devam eden az sayıdaki NATO liderinden biri. Ortadoğu ülkeleri ise Rusya ve ABD arasındaki gerilimde taraf seçmekten kaçınarak kendilerini değerli arabulucular olarak lanse ettiler" ifadelerine yer verdi.
HARRIS'IN BAŞKAN ADAYLIĞI KESİNLEŞTİ
Kamala Harris, Demokratların başkan adayı olmak için gereken oyu aldı.
ABD Başkanı Joe Biden Ankara'da yapılan takas operasyonuyla ABD'ye dönen kişileri havalimanında karşıladı.
39 YIL SONRA EN BÜYÜK TAKAS
Türkiye'de, MİT yönettiği, Moskova ile Batı arasındaki mahkum değişimi, modern Rusya tarihinin en büyük takas operasyonu olarak kayıtlara geçti. Soğuk Savaş döneminde tarafların ilk takası 1962'de karşılıklı iki subayın değişimiyle yapıldı. 1985'te 23 CIA ajanı, 4 Sovyet istihbarat elemanıyla değiştirildi. Sovyetler Birliği tarihinde bu, 27 kişiyle bilinen en büyük takas oldu. 1 Ağustos'ta Ankara'da yapılan takasta 26 kişi yer aldı. 8 Rus vatandaşı, 2 çocuğu ile Batı ülkeleri vatandaşı 16 kişi takas edildi. Bu takas modern Rusya tarihinin ilk, en kapsamlı ve büyük takası olarak kayıtlara geçti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, serbest kalan Rus vatandaşlarını çiçeklerle karşıladı.
NEFES KESEN TAKAS BÖYLE GERÇEKLEŞTİ
MİT'in gerçekleştirdiği takasın detayları belli oldu. Türkiye'nin arabuluculuktaki başarısın farkında olan ABD, Rusya ve Almanya, Ankara'dan yardım istedi. Başkan Erdoğan'ın onayı ile MİT, takas operasyonu için başat rolü üstlendi. Süreç içerisinde MİT Başkanı İbrahim Kalın da birçok kez muhatapları ile hem yüz yüze hem de telefonda görüştü.
KRİZLERİ MİT ÖNLEDİ
Tarafların anlaşmazlıkları MİT'in adil ve yapıcı çözümleri sayesinde aşıldı. Takas operasyonunun her adımı MİT'in kontrolünde ilerledi. 1 Ağustos sabahının ilk saatlerinde MİT, takasın gerçekleştirileceği Ankara Esenboğa Havalimanı'nda gerekli güvenlik önlemlerini aldı. MİT'in koordinesindeki takas operasyonu saat 16.05'te Slovenya'dan gelen ilk uçağın tekerinin piste değmesi ile başladı.
AYNI ANDA HAVALANDI
Önce Rusya'nın teslim alacağı 10 kişi uçaklardan indirildi. Ardından Rusya tarafı teslim edeceği 16 kişinin uçaktan intikalini sağladı. Sağlık kontrollerinin yapılmasının ardından 10 kişi Moskova'ya dönecek Rus uçağına, 3 kişi Washington'a dönecek ABD uçağına, 13 kişi de Almanya uçağına aktarıldı. Üç uçağın tekerlerinin pistten ayrılması ile MİT'in tarihe geçen takas operasyonu başarılı şekilde tamamlandı.
ULUSLARARASI BARIŞA KATKI SUNMAYI SÜRDÜRECEĞİZ
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, takas operasyonunun son dönemlerdeki en kapsamlı esir değişimi olduğunu belirtti. Türkiye'nin, Başkan Erdoğan liderliğinde, uluslararası arenada barış ve istikrara katkıda bulunmaya devam ettiğini belirten Altun, Ankara'nın bu çok hassas müzakerelerin yönetiminde gösterdiği ciddiyetin bölgedeki tüm sorunların çözümü için bir örnek teşkil ettiğini kaydetti.
Altun, "Türkiye, farklı ülkelerle farklı şekil ve düzlemlerde ilişkiler geliştirebilen diplomatik bir ağır sıklet gücü olduğunu bir kez daha kanıtladı. Ülkemiz farklı taraflarla muhatap olan güvenilir bir ortak olduğunu bir kez daha gösterdi" dedi.