1
Büyükelçi Ertaş, Romanya Başbakanı Viorica Dancila'nın Türkiye ziyareti, ikili ilişkiler ile mevcut ve gelecekte iş birliği konularına ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu.
Türkiye ile Romanya arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 140. yılında bulunduğumuzu anımsatan Ertaş, Türkiye'nin Romanya devletini tanıyan ikinci ülke olduğuna dikkati çekti.
Ertaş, Romanya'nın sadece 11 ülkeyle stratejik ortaklık ilişkisi bulunduğunu ve bunlardan birinin Türkiye olduğunu dile getirdi.
2011 yılında imzalanan bir anlaşmayla stratejik ortaklığın yazılı olarak kayda geçirildiği bilgisini paylaşan Ertaş, 2013 yılında da ilişkileri daha da ileriye götürmek amacıyla bir eylem planının hayata geçirildiğini aktardı.
İkili ilişkilerin ekonomi ve güvenlik olmak üzere temel iki sütun üzerinde kurulu olduğunu ifade eden Ertaş, bunların kültürel ve insani boyutlarla da desteklendiğinin altını çizdi.
- AB üyelik süreci
Ertaş, Romanya’nın 1 Ocak 2019'da AB Dönem Başkanlığı’nı üstleneceğini, ziyaretin bu önemli gelişmenin hemen öncesinde gerçekleşmesinin ayrı bir anlam taşıdığını kaydetti.
Türkiye’nin AB üyelik sürecini geleneksel olarak destekleyen Romanya’nın ziyaret vesilesiyle söz konusu desteği yinelediğini aktaran Ertaş, görüşmelerde Romanya Dönem Başkanlığı sırasında atılabilecek adımların ele alındığını ifade etti.
- Türk şirketlerinin sayısı 15 bini geçti
Büyükelçi Ertaş, geçen yıl sonu itibariyle Türkiye ve Romanya arasında 5,6 milyar dolar ticaret hacmi olduğuna vurgu yaptı.
Romanya’nın Doğu Avrupa’da birinci, genel sıralamada ise onbirinci ihracat pazarı haline geldiğine değinen Ertaş, bu ülkedeki kayıtlı şirket sayısının 15 bini aştığını belirtti.
Ertaş, Romanya'daki Türk yatırımlarının üçüncü ülkelerden gelenler dahil toplamda 7 milyar dolar seviyesine ulaştığını kaydederek, yatırımların imalattan endüstriye, bankacılıktan tarıma, hemen her alanda çeşitlendiğinin altını çizdi.
Son iki senede Romanya ile Türkiye arasındaki üst düzey temaslarda bir durgunluk yaşandığı değerlendirmesini yapan Aktaş, bu durumu her iki ülke siyasetindeki seçim süreçlerine ve FETÖ'nün hain darbe girişimine bağladı.
Ertaş, Romanya Başbakanı Dancila'nın 15 Ekim'de gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinin, söz konusu durgunluğun geride bırakılmasına olumlu katkı sağladığı görüşünü paylaştı.
Dancila'nın Türkiye ziyaretine Rumen kabinesinden yedi bakan ve iki bakan yardımcısının eşlik ettiği bilgisini veren Aktaş, görüşmelerin fiilen "hükümetler arası bir üst düzey iş birliği konseyi" formatında geçtiği değerlendirmesini yaptı.
Ertaş, Romanya'nın kısa süre önce ülkede kabul edilen "kamu-özel ortaklığı yasası" kapsamında toplam 21 yatırım projesi oluşturduğuna dikkati çekerek, Türkiye'nin bu modelin başarıyla uygulandığı dünyadaki örnek ülkelerden biri olduğunu anımsattı.
- Kamu-özel ortaklığı iş birliği
"Rumen makamları, kamu-özel ortaklığı modelinin uygulanması konusunda Türkiye'nin birikiminden istifade etmek istiyor." diye konuşan Ertaş, Türk şirketlerini bu bağlamdaki ihalelere girmeye teşvik edeceklerini belirtti.
Ertaş, Rumenlerin sağlık turizmi açısından tercih ettiği ülkeler arasında Türkiye'nin ilk sıralarda geldiğini belirterek, iki ülke sağlık bakanlıkları arasında söz konusu alandaki iş birliğini güçlendirmek için imzalanan protokolün önemine değindi.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Romanya'da üç yıldan bu yana projeler gerçekleştirdiğini anlatan Ertaş, sağlıktan eğitime farklı alanlarda yakın iş birliği içerisinde olunduğuna dikkati çekti.
Ertaş, Romanya ile ilişkilerin güvenlik alanında da yakın bir müttefiklik ilişkisi kapsamında başta terörle mücadele olmak üzere birçok yönden ilerletildiğini belirterek, "Hem PKK, hem FETÖ ile mücadelemizi sürdürmek konusunda Rumen makamlarıyla yoğun mesaimizi sürdürüyoruz." dedi.
Rumen tarafından bu konularda bazı somut talepleri de olduğunu söyleyen Ertaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilerleyen dönemde Romanya'ya yapacağı ziyaretin de ilişkilerin gelişmesine büyük katkılar sağlayacağını dile getirdi.
Ertaş, "Türkiye ve Romanya arasındaki her konu, iki ülke halklarının yararına olacak şekilde karşılık güven ve iş birliği anlayışı çerçevesinde detayıyla ele alınıyor." dedi.
(AA)