Türkiye istediğini aldı

Brüksel’de gerçekleşen AB-Türkiye zirvesi Avrupa’da geniş yankı bulurken, alınan kararlardan Türkiye’nin kârlı çıktığı yorumları yapıldı.

1

Belçika’nın başkenti Brüksel’de önceki gün gerçekleşen AB-Türkiye zirvesinde, Türkiye'ye Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar euro yardım yapılması ve birliğe katılımı için müzakerelerin canlandırılması kararı, Avrupa basınında geniş yer buldu. Zirveye dair değerlendirmelerde, Türkiye’nin karlı çıktığı ve istediğini aldığı ifade edildi. 

BÜYÜK BİR GÜNDÜ

Alman basını, zirveye dair yorumlarında, “Zirve Türkiye’nin yeni hükümeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir hediyedir” yazıldı. 

Welt Online: "AB ve Türkiye mülteci krizinin çözümü konusunda ortak plan hazırladı. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türkiye'nin AB üyeliği yaklaşıyor ifadesini kullandı. Aslında bu zirvenin yapılmasına gerek de yoktu. Sonuçları çok önceden belliydi. Zirve Türkiye´nin yeni hükümeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir hediyedir. Çünkü, büyük sözlerin söylendiği bir gündü- ancak sadece Türkiye tarafı için." 

75 MİLYON TÜRK'E KAPILAR AÇILDI

İngiltere'de yayımlanan Times gazetesi haberinde, AB'nin Türkiye'ye verdiği tavizlerle mülteci krizine çözüm bulmaya çalıştığını ve Brüksel'de 

toplanan liderlerin vizesiz seyahat imkanını masaya getirerek "75 milyon Türk'e" kapıları açtığını ve Türkiye’ye bir dizi taviz verildiğini yazdı. 

Akıllı bir yatırım

- TÜRKİYE-AB zirvesi, Hollanda basınında da geniş yer buldu. Hollanda Televizyonu (NOS), anlaşma ile ilgili olarak, "Akıllı bir yatırım" yorumunu yaptı. Gazeteler de gelişmeleri, "AB mülteci krizini satın aldı”, "Türkiye, Avrupa ile bağlarını güçlendirecek" başlıklarıyla duyurdu. Belçika basını, 3 milyar Euro karşılığında Türkiye'nin mülteci akınını önleme ve Yunanistan sınırını güvence altına alma sözü verdiğini aktardı.