Türkiye, İran ve Irak’tan ortak hareket planı

25 Eylül’deki referandumdan vazgeçmeyen IKBY’ye karşı ortak bir bildiri yayımlayan Türkiye, İran ve Irak, karşı önlemleri birlikte alma kararı verdi.

Türkiye, Irak ve İran Dışişleri Bakanları, ABD’nin New York kentinde gerçekleştirdikleri 3’lü toplantının ardından Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) 25 Eylül’de yapılacağı açıklanan bağımsızlık referandumuna karşı ortak bir bildiri yayınladı. ‘Referandumun Kürtler ve IKBY için faydalı olmayacağı’ belirtilen açıklamada ayrıca 3 ülkenin referanduma yönelik ‘karşı-önlemleri’ eşgüdüm içinde alma konusunda mutabakata vardığı da duyuruldu. 

DEAŞ’TAN ALINAN TOPRAKLAR 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısı dolayısıyla New York’ta bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in yaptığı üçlü toplantının ardından açıklanan bildiride Irak’ın toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine olan güçlü bağlılığa vurgu yapıldı. Ayrıca terör örgütü DEAŞ’tan özverilerle kurtarılan topraklardan duyulan memnuniyet dile getirilirken referandumun bu toprakların geleceğini, güven ve istikrarını da tehlikeye attığına vurgu yapıldı. Tek çıkar yolun Irak anayasası çerçevesinde yapıcı diyalog olduğu da belirtildi.

Helikopterden gül yağdırdı

Barzani’nin Erbil’in Soran ilçesinde bulunan stadyumda düzenlediği referandum konuşması sırasında yukarıdan geçen helikopterden stada güller atıldı. Gülleri attıran kişinin ise Diyarbakırlı lokanta sahibi Hüseyin Muzaffer olduğu öğrenildi.

Abd’den en sert uyarı

ABD’nin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, IKBY Başkanı Mesut Barzani’ye sert tonda uyarıda bulundu. ‘Referandumda ısrar edersen pazarlık ihtimalin kalmaz’ ifadesini kullanan sözcü, ABD yönetiminin bu referanduma şiddetle karşı olduğunu da dile getirdi. Nauert ayrıca “Referandum Irak Kürdistan’ının bölgesel ticari ilişkilerini ve her türlü uluslararası desteği tehlikeye atacaktır” dedi.

Ft: ilişkiler test ediliyor

İngiltere’de yayımlanan Financial Times (FT) gazetesi, Barzani’nin bağımsızlık referandumundan geri adım atmamasının “Ankara ile ekonomik ve siyasi ilişkileri test ettiğini” belirten bir analiz yazısı yayınladı. İki ülke arasındaki en kritik konunun petrol ve doğalgaz hatları olduğunu, Türkiye’nin Kuzey Irak’ta 1300 Türk şirketinin bulunduğunu vurgulayan yazıda ayrıca IKBY’nin de petrolünün yüzde 85’ini Türkiye üzerinden sattığı vurgulandı.