Türkiye güçlü, etkin ve saygın bir oyuncu

Eski Çekya Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus, 15 Temmuz hain darbe girişimi nedeniyle Lidove Noviny gazetesi için “Günümüzün Tehlikelerle Dolu Dünyasında Türkiye'nin Vazgeçilmez Rolü” başlıklı bir makale kaleme aldı.

'ROLÜNÜZ VAZGEÇİLMEZ'

"Türkiye son dönemde uluslararası politikada güçlü, etkin ve saygın bir oyuncu haline gelmiştir. Hem Ukrayna savaşında hem de Gazze'deki trajedide görebileceğimiz gibi Türkiye'nin jeopolitik rolü vazgeçilemez niteliktedir.

Hem Ukrayna hem de Gazze meselelerinde müzakerelerin ciddiyetle başlamasını ümit ediyoruz. Türkiye'nin istikrarsızlaştırılması bu anlamda geriye doğru atılmış bir adım olurdu ve başta Orta Doğu olmak üzere tüm dünyanın istikrarını tehdit ederdi."

'HAMLELERİ BEKLEMEYİN'

"Geçtiğimiz Şubat ayında İstanbul'da düzenlenen Marmara Forumu'nda bu bağlamda şu sözleri söyledim: 'Ülkeniz büyük güçlerin hamlelerini beklememelidir. Onlar bu bölgeye ait değiller, bu bölgeyi hissetmiyorlar ve anlamıyorlar.

Onlar kendi çözümlerini, kendi önceliklerini ve kendi çıkarlarını savunuyorlar.' Bu cümlenin defalarca tekrarlanması gerektiğini düşünüyorum."