Türkiye, 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşı nedeniyle büyük bir mülteci yükü altına girdi. 5.5 milyon mülteciyi ağırlayan ve taraflı tarafsız herkes tarafından Türkiye'nin mülteci politikası takdir edilirken, Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından Nansen Mülteci Ödülü, eski Almanya Başbakanı Angela Merkel'e verildi.
1,2 MİLYON MÜLTECİ VAR
İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen törende, Merkel, 2015 ve 2016'daki mülteci krizinde Almanya'nın kapılarını 1,2 milyon Suriyeli mülteciye açtığı için 2022 Nansen Mülteci Ödülü'ne layık görüldü. Ödülünü BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi'nin elinden alan Merkel, yaptığı konuşmada, ödülü yardımsever insanlara adadığını söyledi. Merkel, görevliler ve sivil toplum kuruluşlarına da teşekkür etti. Merkel'e ödülünü taktim eden BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi, "Merkel'in en zayıflara yardım etme politikası cesur ve örnek alınacak cinstendi" dedi.
ANKARA'YI UNUTMADI
Ülkelerinden uzağa gitmek istemeyen çok sayıda mülteciye Türkiye'nin ev sahipliği yaptığını söyleyen Merkel, "Türkiye, Orta Doğu'dan 3,8 milyon mülteciyi ağırladı" dedi. Türkiye'nin mülteci krizinde Almanya'dan daha büyük bir yükü üstlendiğini söyleyen Merkel, mültecilerin ülkelerine güvenli bir şekilde dönebilmeleri için sürdürülebilir çözümler bulunması gerektiğine değindi.
AVRUPA TAKDİR ETTİ, BM GÖRMEZDEN GELDİ
Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), geçtiğimiz Ağustos'ta Angela Merkel'i, mülteci krizindeki tutumu nedeniyle Barış Ödülü'ne layık görmüştü. Avrupa Parlamentosu, 2021 Türkiye Raporu'nda 5,5 milyon mülteciyi ağılayan Türkiye'yi "Dünyanın en büyük sığınmacı nüfusuna ev sahipliği yapması nedeniyle" takdir ettiğini belirtmişti.
UNESCO da çok sayıda mülteciyi kabul ettiği için Merkel'e Barış Ödülü vermiş, AKŞAM bu haberi manşete taşımıştı.