Türkiye Afrika'da sömürgeci değil

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Afrika ile işbirliğinin arttığını belirterek, “Türkiye olarak son 20 yıldır, Afrika açılımını çok boyutlu olarak devam ettirmekteyiz. Türkiye'nin sömürü gibi bir amacı yok” dedi.

Akşam Gazetesi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cezayirli mevkidaşı Ahmed Attaf ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüştü.

Yoğun diplomasi trafiğini sürdüren Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dün de Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Attaf ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi. Bakanlar, yaptıkları ikili görüşmenin artından önemli mesajlar verdi. Türkiye-Cezayir ilişkilerinin stratejik düzeye evrildiğini kaydeden Bakan Fidan, "Türk yatırımlarını artırma yönünde büyük bir çabamız ve irademiz var. Cezayir makamları da bu konuda her türlü işbirliğini sergilemekte. Özellikle finans konusundaki sorunların çözümü için Ziraat Bankası'nın da bir şubesinin açılması konusunda çalışmalarımız var" dedi.

DARBELERİN 2 NEDENİ VAR

Afrika'daki darbeleri değerlendiren Fidan, "Darbeler silsilesi, son yıllarda Afrika'da maalesef görmek istemediğimiz sahnelerin ortaya çıkmasına sebep oluyor" diye konuştu. Fidan, Afrika'daki darbelerin iki ana nedeninin olduğuna dikkat çekerek, "Birincisi, Afrika'da özellikle sonradan bağımsızlığını kazanmış, ulus devlet olma yolunda adım atan ülkelerin devletleşmeyle ilgili problemler. Diğer nedeni ise dış müdahale ve emperyal güçlerin Afrika ülkeleriyle ilgili olan politikalarında takip ettiği yöntemler. Bundan dolayı Afrika'daki siyasal krizler sürekli tetiklenerek devam ediyor" şeklinde konuştu.

İŞBİRLİĞİMİZ ARTIYOR

Türkiye'nin, Başkan Erdoğan liderliğinde 20 yıldır Afrika açılımı programını sistemli şekilde çok boyutlu sürdürdüğünü kaydeden Fidan, o dönemde 12 olan Türkiye'nin Afrika'daki büyükelçilik sayısının 46'ya ulaştığına dikkati çekti. Fidan, "Tabii bu türden bir politika ve uygulama da ülkeler tarafından takdir görüyor. Türkiye'nin bir sömürge ve domine etme gibi bir niyetinin olmadığını görüyorlar. Gönüllü işbirliğine dayalı elimizdeki imkanları onlarla paylaşan, bütün taraflar için fırsat üreten bir işbirliği modelini Afrika'da başarıyla uygulamaya devam ediyoruz. Savunma Bakanlığımızla olan işbirlikleri, istihbarat kurumlarıyla olan işbirlikleri giderek artmakta. İlişkilerimiz, Afrika genelinde stratejik düzeye ulaşmakta" ifadelerini kullandı.

10 MİLYAR DOLAR HEDEFİ

Cezayirli Bakan Attaf ise Türkiye ile köklü ilişkilere sahip olduklarını belirterek, 5 milyar dolarlık ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Attaf, "İlişkilerimiz büyük bir atılım ve gelişim içinde. Hem siyasi hem de ekonomik alanda" dedi.