Türkçe konuşan öğrenciye ceza!

Almanya'da kız öğrenci, teneffüste Türkçe konuştuğu için öğretmeni tarafından cezalandırıldı. Aile, eğitimciden şikayetçi oldu. Okulda Türkçe'nin yasak olduğuna dair bir düzenleme olmadığı belirtildi.

Almanya’nın Heidelberg kentinde meydana gelen olayda, üçüncü sınıf öğrencisi kız çocuğu, teneffüste kendisi gibi Türk olan bir arkadaşıyla oyun oynamaya başladı. İki arkadaşın kendilerini aralarına almayıp Türkçe konuştuklarını iddia eden çocuklar, öğretmene şikayet etti. Olaya bizzat tanık olmayan öğretmen, Türkçe konuşan öğrencilere ceza olarak, okulda neden Almanca konuşulması gerektiğini yazan bir ceza verdi.

‘PEDAGOJİK’ SAVUNMASI

Öğretmenle konuşan aile, kendilerine bu cezanın ‘pedagojik açıdan şart’ olduğunu söylediğini belirtti. Bu durum üzerine de aile avukat tuttu ve cezaya itiraz etti. Konu Okul Denetim Kurulu tarafından incelenecek. Valilikten yapılan açıklamada ise bireylere veya bir gruba yönelik ayrımcılık iddiaları içeren bu tür suçlamaların incelendiği belirtildi. Söz konusu okulda 16 kültürden gelen öğrencilerin ders gördüğü, göçmen kökenli ailelerden gelen çocuk oranının da yüzde 43 olduğu açıklandı. Öte yandan okulda derste veya teneffüste Almancadan başka bir dil konuşulmasını yasaklayan bir düzenleme olmadığını belirtildi. 

‘ANADİLİMİZİ KONUŞMAMALIYIZ’ YAZDIRDI 

Öğretmenin verdiği ceza doğrultusunda 9 yaşındaki öğrenci, “Çocuklar okulda Almanca konuşur. Almanya’da resmi dil Almancadır. Siz bizim Almanca konuşmamızı istiyorsunuz. Okullar Alman okulu. Türkçe konuştuğumuzda diğer öğrenciler bizi anlamıyor. Anadilimizi konuşmamalıyız. Çünkü Almancamızın daha iyi olması isteniyor” şeklinde yarım sayfalık yazı yazdı.