Türk ve İslam dünyası arasında işbirliği büyüyor! Orta Asya ve Orta Doğu arasında köprüler kuruluyor

Orta Asya'nın yükselen gücü Kazakistan ile Orta Doğu'nun önemli ülkesi Katar arasında geçtiğimiz yıllarda başlayan ilişkiler giderek güçleniyor.

Yakın zamanda iki ülke arasında ekonomik, askeri ve kültürel ilişkilerde dikkat çeken adımlar atılmıştı.

LİDERLER DÖRDÜNCÜ KEZ BİR ARAYA GELİYOR

İki ülke liderinin öncülük ettiği bu ilişkilerin güçlenmesi için önemli bir adım daha atılıyor. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev, 11 Şubat tarihinde Katar'ın başkenti Doha'ya yapacağı ziyarette Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani ile bir araya gelecek. Bu görüşme ile İki lider son 2 yılda dördüncü kez görüşecek.

1,3 MİLYAR DOLARLIK HACİM

Geçtiğimiz yıllarda Kazakistan ve Katar arasında yatırımların karşılıklı korunmasına ilişkin bir anlaşma imzalandı. Bu kapsamda iki ülke ekonominin çeşitli sektörlerinde karşılıklı gelecek vaat eden hacmi 1,3 milyar dolarlık projeleri hayata geçirmek için düğmeye basıldı.

ASLAN PAY TARIM EKONOMİSİNE

Bu projeler arasında tarım ekonomisine önemli bir bütçe ayrılacak. Örneğin Akmola bölgesinde Katarlı yatırımcıların katılımıyla tahıl işleme tesisi kurulması planlanıyor. Projenin tahmini maliyeti ise 200 milyon dolar.

KATAR'IN GIDA GÜVENLİĞİNİ KAZAK TARIM SANAYİ SAĞLAYACAK

Katar son yıllarda kendi gıda güvenliğine büyük önem vermesi ile Kazakistan'ın büyük tarım potansiyeli iki ülke arasında tarım ekonomisi kurulmasında etkili oldu. Bu kapsamda Katar'daki en gıda güvenliği kuruluşu olan Hassad Food, Kazak tarımsal sanayi kompleksinin yetenekleriyle ilgilenmeye başladı. Hassad Food İcra Kurulu Başkanı Mohammed Al Sada, şirketinin gıda güvenliğini sağlamak için ülkeler arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmeyi planladığını kaydetti.

KAZAKİSTAN'DA SÜT SANAYİSİ KURULACAK

Bununla birlikte Qatari Power International Holding, Chinese China International Capital Corporation ve Kazak Baiterek Holding, Kazakistan'da tarımsal sanayi kompleksinin geliştirilmesi konusunda anlaşmaya vardı. Buna göre taraflar, süt ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve ihracatını da içeren süt kümelenmesinin geliştirilmesi için Katar ve Çinli şirketlerin katılımıyla Kazakistan'da doğrudan bir yatırım fonu oluşturacak.

DÜNYANIN EN BÜYÜKLERİNDEN OLACAK

Bağlı kuruluşu Baladna tarafından temsil edilen Katarlı ortaklar Power International Holding, teknolojik bir ortak olarak hareket edecek ve oluşturulan fon, dünyadaki en büyük on süt ürünleri işleyicisinden biri olacak.

KAZAKİSTAN İHRACATI İVME KAZANACAK

Bu proje sadece süt endüstrisinin değil, aynı zamanda Kazakistan'ın tüm tarımsal sanayi kompleksinin gelişimine yeni bir ivme kazandırması bekleniyor. Bu bağlamda Astana, Doha ile ticareti artırmayı, Katar'a yaklaşık 243 milyon dolar değerinde 60 emtia kaleminde yerli ürün ihracatını artırmayı planlıyor. Ayrıca Astana ve Doha arasında varılan süt çiftliği ve kümes hayvanı çiftliği projeleri için de adımlar atılacak.

ASKERİ ALANDA DA İŞBİRLİKLERİ YAPILACAK

Öte yandan Astana ve Doha, askeri işbirlikleri başta olmak üzere turizm ve sağlık sektörü alanında da işbirliklerini artırmayı hedefliyor.