1
Tarih boyunca pek çok medeniyete, devlete ve kültüre ev sahipliği yapan Ortadoğu, dünyanın en etkileyici şehirlerinin de adresi oldu. Son yıllarda bölgede patlak veren iç savaşlar ve terör saldırıları ise tarihi kentleri bir bir yok ediyor. Bunun en net örneklerinden biri de Irak'ın Musul kentinde yaşanan yıkım oldu. Terör örgütü DEAŞ'ın büyük zarar verdiği kentin terör unsurlarından temizlenmesinin ardından Türk mimarlardan önemli bir proje geldi.
Türkmen bayrağından esinlendi
Yenisafak.com'la önemli detayları paylaşan Mimar Sunay Erdem, kentsel dönüşüm niteliğinde tasarlanan projenin ana hatlarını Türkmen bayrağından aldığını dile getirdi.
Jüri karşı çıktı
Proje, ABD merkezli bir uluslararası kuruluşun Musul'un DEAŞ'tan temizlenmesinin ardından bölge için başlattığı 'Musul'un yeniden inşası' konulu yarışmaya katıldı ve uluslararası jüri tarafından veto edildi.
Erdem, "Jüri üyeleri projeyi geri çevirdi. Bu karar Türkmenlerin Musul'da baskı altında tutulmaya çalışılıyor olmasından kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı. Erdem, projenin hayata geçirilmesi adına uluslararası alanda çalışmalarını sürdürüyor.
Yüksek binalara izin yok
Proje kapsamında yer alacak binaların düşük yoğunluklu ve müstakil bahçeli evler şeklinde tasarlanacağını açıklayan Mimar Erdem, kültür ve sosyal tesislerin de çok katlı olmayacağını belirtti.
İlk etapta 500 aile
Mimar Sunay Erdem, projenin hayata geçiş hikayesini şöyle anlattı:
"Musul'da Türkmenlerin çektiği acıları hepimiz biliyoruz. Son yıllarda bölgede yaşananlar onların hayatlarını daha da zorlaştırdı. Biz de savaş sonrası onların rahat yaşayabilecekleri bir ortamyaratmak istedik."
'Geleceğin Şehri' özelliklerinde tasarlanan alan, kendi enerjisini üretebilen ve sıfır emisyon salgılayan bir kent yapısını amaçlıyor.
Rüzgar, güneş ve hidroektrik enerji kaynaklarının tercih edileceği bölgede, organik tarım arazileriyle de ekonomik kaynak sağlayacak.
Kentsel dönüşüm gerektiriyor
Bölgenin savaştan tahrip olmuş durumda olduğunu aktaran Erdem, "Bölgede ciddi bir kentsel dönüşüm gerekiyor. İlk etapta 500 aileyi barındıracak merkezi bir alan tasarladık. Burada temel ihtiyaçların karşılanacağı bir ortam planlandı. Zamanla mahallenin dışa doğru genişlemesini öngörüyoruz" dedi.
Abdülhamit'i selamlıyor
Projenin milli değerleri de yansıttığını vurgulayan Erdem, "Tarihte Sultan II. Abdülhamit'in Musul'a verdiği önemi biliyoruz. Günümüzde de devletimiz Musul'daki Türkmen kardeşlerimiz için olağanüstü çaba sarf ediyor. Biz de mimar olarak buna nasıl katkı koyabiliriz düşündük ve bu projeyi geliştirdik" dedi.
Yeni Şafak