Türk dünyası Hocalı için ayakta

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 26 Şubat 1992’de Ermenistan ordusunun katlettiği 613 Azeri sivil, şehadetlerinin 27. yıl dönümünde tüm dünyada anılıyor.

Neslihan KESKİN-HABER MERKEZİ

İstanbul Üniversitesi Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Topluluğu da, “Hocalı İçin Paylaş” adıyla uluslararası sosyal medya kampanyası başlattı. Kampanyanın tanıtımına MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, Azerbaycan milletvekili Sona Aliyeva, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sedat Murat, sanatçılar Hülya Avşar, Ercan Saatçi ve Ahmet Şafak ile Azeri iş insanı Mübariz Mansimov da katıldı. Sancaklı, “Benzer bir katliam da Srebrenitsa’da yapıldı. Bu soykırımların hiçbiri tesadüf değil” dedi. Aliyeva da “Tam olarak yapılmak istenen Hocalı için, adalet için buluşmak ve mücadele etmek” dedi. Kampanyaya katılan gönüllüler, #hocaliicinpaylas, #hocaliicin ve #shareforkhojaly hashtagları ile sosyal medyada hem Türkiye, hem de dünya gündeminde ilk sıralara yükseltmek için gün boyunca paylaşımlar yaptı. Dışişleri Bakanlığı da, yayınladığı mesajda, "Bu katliamı ve Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarındaki süregelen işgalini şiddetle kınıyoruz” dedi. 

Onbinler yürüdü

Azerbaycan halkı, Hocalı şehitleri için Bakü’deki Ana Feryadı Anıtı’na akın etti. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in liderliğindeki yürüyüşe Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, KKTC Temsilcisi Ufuk Turgener ile Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri de katıldı.