Türk desteği korkuttu

Katar'la BAE ülkeleri arasında yaşanan krizi ele alan İngiliz basını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Katar'a verdiği desteğin Doha'nın tutumunu sağlamlaştırdığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Suudi Arabistan öncülüğündeki dört Arap ülkesinin Katar'la ilişkileri normalleştirmek için öne sürdüğü 13 şarttan birinin Türk askerinin Katar'dan çekilmesi olmasına verdiği tepki Guardian ve Times'ta yer aldı. "Erdoğan, Suudiler'in Türk  birliklerinin Katar'dan çekilmesi çağrısına gücendi" başlığı atan Guardian, Türkiye'nin verdiği desteğin "Doha'nın bölgedeki tutumunu sağlamlaştırdığının" altını çizdi. Times gazetesi ise Ankara'nın bölgedeki rolü konusunda daha spekülatif bir dil kullandı. Krizin kaleme alındığı baş yazılardan birinde, "Türkiye'nin Katar'a desteği NATO'yu bir bölgesel kavganın içine sürükleyebilir" iddiasına yer veren Times, Katar'ın Riyad yönetiminin taleplerini reddettiğini, Suudi Arabistan ve BAE'nin ise ambargoyu sürdürmekten ve 'ek önlemlerden' bahsettiğinin altını çizdi. "Tehlikeli ve tamamen gereksiz bir hesaplaşma için sahne hazır" diyen gazete, makalesinde şu çarpıcı ifadelere yer verdi: 

"TÜRKLER CİDDİLEŞTİRİYOR"

"Türkiye'nin müdahalesi işi daha da ciddileştiriyor. Türkler şimdi de Katar'ı dış müdahaleden korumak için askerlerini kullanmaya hazır olduklarından bahsediyorlar ve bu nedenle silahlı kavga kaygıları artırıyor."

İRAN’DAN DOHA’YA TAM DESTEK 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise İran'ın hava, kara ve deniz sahasının dost ve komşu diye tanımladığı Katar'a daima açık olduğunu vurguladı. Ruhani, Katar Emiri ile yaptığı telefon görüşmesinde, Katar'a uygulanan ablukanın 'kabul edilemez' olduğunu savundu. Ruhani, İran'ın hava, kara ve deniz sahasının dost ve komşu diye tanımladığı Katar'a daima açık olduğunu vurguladı. 

ABD: TALEPLERİN KARŞILANMASI ZOR 

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Katar'ın, Bahreyn, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin taleplerini incelemeye başladığını bildirdi. Tillerson konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Katar'ın "dikkatli bir şekilde" talepleri incelemeye koyulduğunu belirtirken, çözümü için adres olarak diyaloğu gösterdi. Bazı maddelerin Katar'ın yerine getirmesi için çok zor olacağını" vurgulayan Tillerson, tarafların çözüm için diyalog içerisinde olması gerektiğini kaydetti.