Türk aktivisti katlettiler... İşgalciden alçaklık

Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi, Batı Şeria'da işgali protesto ederken İsrail askerlerinin kurşunuyla hayatını kaybetti. Başkan Erdoğan, “Sivil bir protestoya karşı yapılan barbarca müdahaleyi lanetliyorum” dedi.

AA

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentinde yerleşim yerlerinin genişletilmesine karşı düzenlenen protestoya katılan Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'yi (26) İsrail askerleri gerçek mermi ile başından vurdu. Ağır yaralanan Eygi, kaldırıldığı Rafiada Hastanesi'nde tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. İşgalci İsrail ordusu, inceleme başlatıldığını duyurdu.

ERDOĞAN: BARBARCA

Başkan Erdoğan, "İsrail'in işgal karşıtı sivil bir protestoya karşı yaptığı barbarca müdahaleyi lanetliyorum" dedi. Erdoğan, "Türkiye olarak, İsrail'in çoluk çocuk, genç yaşlı demeden 41 bin insanı katlettiği bu işgal ve soykırım politikasının son bulması ve işlediği insanlığa karşı suçların hesabını hukuk önünde vermesi için her platformda çaba göstermeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

DIŞİŞLERİ: TAKİPÇİSİYİZ

Dışişleri Bakanlığı da "Netanyahu hükümeti tarafından işlenen bu cinayeti lanetliyoruz. İnsanlığa karşı suç işleyen İsrail makamları ve onları kayıtsız şartsız destekleyenler, uluslararası mahkemeler önünde mutlaka hesap vereceklerdir" açıklamasını yaptı. Bakanlık Sözcüsü Öncü Keçeli ise, Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin hem Türk hem de Amerikan vatandaşlığına sahip olduğunu, Türkiye'de de bulunduğunu, son dönemde hayatını ABD'de sürdürdüğünü kaydetti. Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosluğunun yerel makamlarla temas halinde olduğunu bildiren Keçeli, "Vatandaşımızı öldürenlerin adalet önüne çıkarılmasının takipçisi olacağız" diye konuştu.

ZALİMLERİ LANETLİYORUZ

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da "Rachel Corrie'nin katlinin üzerinden 21 yıl geçti ancak İsrail devlet terörü, geride kalan sürede dünyanın suskunluğundan aldığı cesaretle bugün tıpkı Rachel'i katlettiği gibi Ayşenur'u da katletti. Bu, zulüm ve barbarlığın zirvesidir. Zalimleri lanetliyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD: SORUŞTURMA İSTEDİK

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada "İvedi şekilde daha fazla bilgi topluyoruz. Amerikan vatandaşlarının güvenlik ve emniyetinden daha yüksek bir önceliğimiz yok" denildi. Beyaz Saray da olaydan "derin rahatsızlık duyduklarını" ve "İsrail'den olayı soruşturmasını" istediklerini duyurdu.

Filistin makamları: "Keskin nişancı tarafından kasıtlı öldürülmüş olabililir. Doktorlarımız otopsi yapacak."

BM'DEN ACİZLİK İTİRAFI

AA MUHABİRİ: Ayşenur Ezgi Eygi'nin, işgalci İsrail askerleri tarafından öldürülmesini kınıyor musunuz ve sorumluluğu kabul eden İsrail ordusuna mesajınız var mı?

BM SÖZCÜSÜ: (Stephane Dujarric) Henüz detaylı bilgiye sahip değilim. Olayın kapsamlı bir şekilde soruşturulmasını ve sorumluların hesap vermesini istiyoruz.

AA MUHABİRİ: Korkarım bu bir şablona dönüşmeye başladı. Daha önce de aralarında BM personelinin de öldürüldüğü benzer olaylarda kapsamlı soruşturma talep ettiniz. Sonuç aldığınız bir soruşturma var mı?

BM SÖZCÜSÜ: "BM personeli bağlamında hiçbir şey yapılmadı. Soruşturmalar daha ziyade çatışma sonlandıktan sonra gerçekleşecek. Filistinli mahkumlara yönelik kötü muamelenin cezalandırıldığı durumlar var.

AA MUHABİRİ: Eygi'nin öldürülmesini kınıyor musunuz?

BM SÖZCÜSÜ: Olay hakkında daha fazla bilgi edinmem gerek.