Tunus'tan demokrasi açıklaması

Tunus Dışişleri Bakanı Osman el-Cerendi, siyasi krizden çıkış yolunda demokratik sürece bağlı olduklarını söyledi.

AA

Tunus Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, 40. Frankofon Ülkeleri Bakanlar Kurulu toplantısına katılmak üzere Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Cerendi, Kanada Uluslararası İlişkiler ve Frankofon Bakanı Nadine Girault ile bir araya geldi.

Görüşmede Tunus'un siyasi krizden çıkış için demokratik sürece bağlılığını teyit eden Cerendi, bu kapsamda demokratik kurumların sağlam temeller üzerinde yeniden kurulacağını dile getirdi.

Kanada ile iş birliğini geliştirmeye istekli olduklarını belirten Cerendi, "Güvenlik ve istikrar çerçevesinde demokratik sistemin güçlendirilmesiyle, Tunus'ta ekonomik büyüme oranlarının yükseltilmesi desteklenecektir. Anayasa ve diğer reform taslakları 25 Temmuz'da düzenlenecek referandumda herhangi bir tarafın müdahalesi olmadan halk oylamasına sunulacak." ifadelerini kullandı.

- Tunus'ta devam eden siyasi kriz süreci

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in geçen yıl açıkladığı olağanüstü kararlar ülkede bir tür "istisnai durum" oluşmasına yol açtı.

Önce 25 Temmuz 2021'de parlamentonun çalışmalarını donduran ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran Said, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağladı.

Tunus Cumhurbaşkanı, 13 Aralık 2021'de açıkladığı "siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 25 Temmuz 2022'de anayasa değişikliği referandumu, 17 Aralık 2022'de ise erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclisin kapalı kalacağını duyurdu.

Tunus'ta bazı kesimler Said'in kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve Tunus'un demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.