‘Tunus Cumhurbaşkanı darbe planlıyordu'

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said'in yönetime el koymasına yönelik danışmanlarınca hazırlandığı öne sürülen darbe planları medyaya sızdı. Ülke karıştı.

Tunus'ta geçen hafta Cumhurbaşkanı Kays Said'in danışmanları tarafından "Başbakan ve Meclis Başkanı'nın alıkonularak, Anayasa çerçevesinde Said'in yönetime tek başına el koymasını içeren bir darbe planı hazırlandığına" yönelik iddialarla ilgili sızdırılan belgeler ülkeyi karıştırdı. İngiltere merkezli Middle East Eye internet sitesinin paylaştığı belgelere göre Said'in, Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi ve Başbakan Hişam el-Meşişi'yi Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na çağırdıktan sonra ikilinin dış dünyayla tüm bağlantılarının kesilerek Saray'dan ayrılmalarına müsaade edilmemesi, Cumhurbaşkanı'nın da Anayasa'nın 80. maddesi uyarınca OHAL durumunda tüm iktidarı ele alma yetkisini kullanması planlandı.

RESMEN YALANLANMADI

Said, Meşişi ve Savunma Bakanı İbrahim el-Bertaci ile görüşerek, "Ne darbe taraftarıyız ne de meşruiyetin dışına çıkanların tarafındayız" şeklinde açıklamada bulunsa da ülkedeki siyaset yazarları belgelerin resmen yalanlanmadığına vurgu yaptı. Tunuslu siyaset araştırmacısı ve yazar Kemal eş-Şarani, "Şayet mektup sahteyse Cumhurbaşkanlığının hemen bir açıklama yaparak haberi yalanlaması ve İngiltere merkezli basın kuruluşundan tekzip talep etmesi gerekirdi" yorumunu yaptı.