Tunus Başbakanı: Her ne pahasına olursa olsun reform yolunda ilerleyeceğiz

AFP’nin dün yayınladığı habere göre Tunus Başbakanı Yusuf Şahid, “siyasi bedeli ne olursa olsun” kamu kurumları da dâhil tüm ekonomik reformların uygulanacağını açıkladı.

1

Şahid, meclis oturumunda yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Siyasi bedeli ne olursa olsun reform yolunda ilerleyeceğiz. Çünkü bizim için en önemli şey Tunus’un çıkarlarıdır. Sadece pozisyonumu korumayı ve yalancı şahit olmayı kabul etmeyeceğim.”

Başbakan, ekonomi konusunda yaptığı açıklamada “Kamu kurumlarının kaybının 2016 yılında 6,5 milyar dinara (yaklaşık 2,7 milyar dolar) ulaştığını ve satışın yurt dışından kredilere başvurmadan kamu maliyesine büyük olanaklar sağlayabileceğini” belirtti.

Başbakan Şahid, “kritik” bir durumla karşı karşıya kalan sosyal fonların reform ihtiyacının altını çizdi ve bu açıkları kapatmak için ayda yüz milyon dinar (yaklaşık 42 milyon dolar) açık olduğunu belirtti. Ekonomik reform projesinin “büyük bir liberal vizyona” dayandığını ise reddetti.

Turizm sektöründe ise yurt dışından gelenlerin sayısının 2018 yılında artarak 2,5 milyona çıkacağını söyleyen Başbakan sayının yıl sonuna kadar 8 milyona ulaşacağını ve bu sayede yüzde 100’e ulaşan sektörün finansal getirilerinin yüzde 25 oranında artacağına işaret etti.

Güvenlik konusuna da değinen Şahid son dönemlerde ciddi güvenlik başarılarına imza atıldığını söyledi. Özellikle turizm sektörünün gerilediğini ve 2015 yılında yaşanan saldırıların ardından Tunus’un birçok ekonomik sıkıntıya maruz kaldığını vurgulayarak güvenlik güçleri ve orduya 5 milyar dinar (1,7 milyar avro) ayrıldığını kaydetti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Tunus parlamentosundan 1955 ile 2013 yılları arasında yaşanan “insan hakları ihlallerinin gerçeğini ortaya çıkarmak” konusundan sorumlu Hakikat ve Haysiyet Komisyonu’nun çalışmalarını uzatması ve sorumluların hesaba çekilmesi talebinde bulundu.

Tunus Parlamentosu, 2013’ün aralık ayında Hakikat ve Haysiyet Komisyonu’nun görevlerini tanımlayan geçici adalet yasasını onayladı ve geçiş sürelerini uygulamak için dört yıllık bir uzatma sağlandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, internet sitesinden yaptığı açıklamada, “Tunus’un, Komisyon’un görevlerini yerine getirmesine izin vermesi gerektiğini” belirterek parlamentonun Komisyon’un çalışma süresini uzatmayı reddetmesinin “adaletin sağlanmasını sabote etmek anlamına geldiğini” vurguladı.

Hakikat ve Haysiyet Komisyonu, Tunus’un Fransız sömürgesinden kurtulmasının ardından, 31 Aralık 2013’e kadar gerçekleşen “insan hakları ihlallerinin gerçeğini ortaya çıkarmak” için kuruldu. Komisyon, mağdurlara yönelik ihlal ve tazminattan sorumlu kişilerin hesap verebilirliği sağlamak adına çalışmalarını sürdürüyor.

Söz konusu dönem, ilk Tunus Devlet Başkanı Habip Burgiba ve Zeynel Abidin Bin Ali’nin yanı sıra Bin Ali’yi deviren 2011 Devrimi’nden sonraki bazı hükümet süreçlerini de içeriyor.

(Şarku'l Avsat)