Tunus, Avrupa'dan gelecek yardımları reddetti

Tunus Cumhurbaşkanı Kais Saied Pazartesi günü Avrupa Birliği tarafından Eylül ayında açıklanan mali desteği reddederek miktarın küçük olduğunu ve üç ay önce imzalanan bir anlaşmaya aykırı olduğunu söyledi.

Aksam.com.tr

Said'in bu hareketi, Temmuz ayında imzalanan ve insan kaçakçılarıyla mücadele ve sınırların sıkılaştırılmasına yönelik tedbirleri içeren ve Kuzey Afrika ülkesinden Avrupa'ya giden teknelerde keskin bir artışın yaşandığı dönemde ortaya çıkan "stratejik ortaklığı" baltalayabilir.

Avrupa Komisyonu geçtiğimiz ay, Afrika'dan Avrupa'ya yasadışı göçle mücadele anlaşmasının bir parçası olarak Tunus'a 127 milyon avro (133 milyon dolar) yardımda bulunacağını açıkladı.

Saied, "Tunus, AB'nin açıkladığı miktarı küçük olduğu için değil... teklif Temmuz ayında imzalanan mutabakat zaptıyla çeliştiği için reddediyor" dedi.

Temmuz ayında imzalanan mutabakat zaptı, Tunus'un sarsılan ekonomisine yardım etmek, devlet maliyesini kurtarmak ve göç kriziyle başa çıkmak için 1 milyar avroluk yardım taahhüdünü içeriyordu.

Ancak 10 gün önce Avrupa tarafından açıklanan daha küçük miktar, kamu maliyesini iyileştirmek için mücadele eden Tunuslu yetkilileri hayal kırıklığına uğrattı ve kredi derecelendirme kuruluşları arasında hükümetin önümüzdeki aylarda dış borçlarını ödeyemeyebileceği korkusunu arttırdı.

İki taraf arasındaki anlaşmazlık, Tunus ve Kuzey Afrika'dan İtalya'nın Lampedusa adasına rekor sayıda göçmenin gelmesiyle aynı zamana denk geldi.

Tunus geçen hafta Avrupa Komisyonu'ndan bir heyetin göç anlaşmasının ayrıntılarını görüşmek üzere yapacağı ziyareti erteledi.

Geçen ay da Avrupa Parlamentosu'nun dış ilişkiler komitesinden beş üyenin Tunus'taki siyasi durumla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere ülkeye girişine izin vermeyerek içişlerine karışılmasına izin vermeyeceğini açıkladı.