Trump’ın Ukrayna planı

ABD Başkanı Trump’ın “Kırım’ı 50 yıllığına Rusya’ya kiralamayı” öngördüğü Ukrayna Planı sızdı, Moskova anında tepki verdi: Kendinize ait olan bir şeyi kiralayamazsınız!

ABD Başkanı Donald Trump’ın son yıllarda gerginleşen Ukrayna- Rusya ilişkileriyle ilgili yeni bir plan hazırladığı iddia edildi. Trump’ın avukatı Michael Cohen, iş ortağı Felix Sater ve Ukraynalı muhalif milletvekili Andrey Artemenko tarafından hazırlandığı belirtilen plan ise ABD medyasında geniş yankı uyandırdı. Trump’ın söz konusu planında Ukrayna’nın doğusundaki tüm Rus güçlerinin geri çekilmesi, Kırım’ın 50-100 yıllığına Rusya’ya kiralanması, bu sürenin sonunda referandum yapılması ve yaptırımların kaldırılması’ yer alıyor. Şubat başında dönemin Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’e iletildiği belirtilen planla Rusya-Ukrayna ilişkilerinin normalleşmesi hedefleniyordu. 

KİRA SÜRESİ 50 YIL 

Öte yandan Ukrayna basınına konuşan Andrey Artemenko, kira süresinin 30-50 yıl olarak öngörüldüğünü belirtti. Artemenko, kira süresinin sonunda referandum yapılacağını kaydetti. Artemenko’nun sözlerine göre, plan dahilinde Donbas, Ukrayna’ya iade edilecek ve ağır suç işlemeyen herkes için af ilan edilecek. 

Donbas’a jet kararname

Ukrayna krizinde yeni bir sayfa açmaya çalışan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusunda Kiev karşıtı, Moskova yanlısı ayrılıkçıların fiili kontrolündeki Donbas bölgesinde tek yanlı bağımsızlık ilan eden iki bölgenin “pasaportları” dahil tüm resmi belgelerinin Rusya’da kabul edilmesini öngören kararnameye imza atmıştı. Kararın ardından Ukrayna’dan kınama mesajı yayınlanmıştı.

Plan Lavrov’u öfkelendirdi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın, Kırım’ı Ukrayna’dan kiralayabileceği biçiminde bir madde içeren bir plan hazırlandığını yazan New York Times’ın söz konusu haberine ilişkin olarak, “Kendinize ait olan bir şeyi kiralayamazsınız” dedi. New York Times gazetesi, Rusya ve Ukrayna arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için bir plan hazırlandığını iddia etmişti.