AA
ABD Başkanı Donald Trump, "ABD'de üretilmeyen tüm otomobillere", yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulayacaklarını duyurdu.
Trump, yerli üretimin artırılması amacıyla ithal otomobil ve kamyonlara yüzde 25 tarife uygulanmasına yönelik kararnameyi imzaladı.
Beyaz Saray'da düzenlenen imza töreninde konuşan Trump, bunu "Amerika'nın kurtuluş gününün başlangıcı" olarak nitelendirdi.
Trump, "Yapacağımız şey, ABD'de üretilmeyen tüm otomobiller için yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulamak olacak." dedi.
ABD'de üretilmesi halinde tarife uygulanmayacağını belirten Trump, şirketlerin gümrük vergisi ödememek için ABD'ye geri döndüğünü aktardı.
OTOMOBİL TARİFELERİ 2 NİSAN'DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
ABD'nin gerçek kurtuluş gününün ise karşılıklı tarifelerin açıklanacağı 2 Nisan olacağını yineleyen Trump, otomobil tarifelerinin de bu tarihte yürürlüğe gireceğini belirtti. Trump, "3 Nisan'dan itibaren tahsilata başlıyoruz." ifadelerini kullandı.
Tarifelerin otomobil endüstrisinde "muazzam" bir büyümeye yol açacağını vurgulayan Trump, ilaç endüstrisini ülkeye geri getirmek için ilaçlara da tarife uygulayacaklarını aktardı. Trump, ithal keresteye yönelik tarifelerin de geleceğine işaret etti.
ABD Başkanı Trump, Amerikan yapımı araçlar için kredi faiz ödemelerinin vergiden düşülebilmesine olanak tanıyan bir yasanın Kongre'den geçmesine yönelik çalıştıklarını da anlattı.
Gelecek hafta açıklanması planlanan karşılıklı tarifelere de değinen Trump, "Çok adil olacağız. Aslında çok nazik olacağız. Diğer ülkeler bize nazik davranmadı ama biz nazik olacağız." diye konuştu.
TARİFELER TEMEL OTOMOBİL PARÇALARINA DA UYGULANACAK
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, yüzde 25 oranındaki gümrük vergisinin sedan, SUV, crossover, minivan ve kargo van gibi araçlar ile hafif ticari araçların yanı sıra motor, şanzıman, güç aktarma parçaları ve elektrikli bileşenler gibi temel otomobil parçalarına uygulanacağı, gerekirse ek parçalara da vergi getirilmesi için süreçlerin başlatılacağı kaydedildi.
ABD-Meksika-Kanada Anlaşması (USMCA) kapsamında ABD'ye otomobil ithal eden firmaların, araçlarının içeriğinde yer alan Amerikan malı bileşenleri sertifikalandırma fırsatına sahip olacağı bildirilen açıklamada, tarifenin yalnızca ithal bileşenlere uygulanacağı aktarıldı.
Açıklamada, ithal otomobil ve otomobil parçaları tarife uygulama kararının, ABD'nin otomotiv sektörünü koruyacağı ve güçlendireceği vurgulandı.
Yabancı otomobil endüstrilerinin "haksız sübvansiyonlar ve agresif sanayi politikalarıyla" büyürken, ABD'nin üretiminin durakladığı belirtilen açıklamada, 2024'te Amerikalıların yaklaşık 16 milyon araç satın aldığı ve bunların yüzde 50'sinin ithal araçlar olduğu bilgisi paylaşıldı.
Açıklamada, geçen yıl ABD'nin otomobil parçalarında ticaret açığının 93,5 milyar dolara ulaştığı kaydedildi.
AB'DEN, ABD'NİN OTOMOBİL İTHALATINA YÜZDE 25 GÜMRÜK VERGİSİ UYGULAMA KARARINA TEPKİ
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD'nin ithal otomobil tarifeleri duyurusunun ardından açıklama yayımladı.
"ABD'nin, Avrupa otomotiv ihracatına gümrük vergisi koyma kararından derin bir üzüntü duyuyorum." ifadesini kullanan von der Leyen, otomotiv endüstrisinin Atlantik'in her iki tarafında derinlemesine entegre tedarik zincirleri aracılığıyla inovasyonun, rekabet gücünün ve yüksek kaliteli istihdamın itici gücü olduğunu belirtti.
Von der Leyen, tariflerin vergi anlamına geldiğine, bunların AB ve ABD'deki işletmeler ile tüketiciler açısından kötü olduğuna işaret ederek, "Şimdi bu duyuruyu, ABD'nin önümüzdeki günlerde öngördüğü diğer önlemlerle birlikte değerlendireceğiz." ifadesini kullandı.
AB'nin ekonomik çıkarını korurken, müzakere yoluyla çözüm aramaya devam edeceklerini bildiren von der Leyen, "27 üye ülkeden oluşan güçlü bir topluluk olarak AB genelinde çalışanlarımızı, işletmelerimizi ve tüketicilerimizi ortak biçimde koruyacağız." değerlendirmesinde bulundu.
ALMAN OTOMOTİV ÜRETİCİLERİNDEN GÜMRÜK TARİFELERİ İÇİN ABD İLE DERHAL MÜZAKERE ÇAĞRISI
Alman Otomobilciler Birliği (VDA) Başkanı Hildegard Müller, söz konusu tarifelerin hem şirketler hem de otomotiv endüstrisinin iç içe geçmiş küresel tedarik zincirleri için önemli bir yük teşkil ettiğini belirtip, Kuzey Amerika da dahil olmak üzere tüketiciler için de olumsuz sonuçları olacağını ifade etti.
Müller, "Bu, sonuçta her iki tarafta büyüme ve refahı olumsuz yönde etkileyecek." dedi.
Ek gümrük tarifelerinin, Avrupa Birliği'nden (AB) ABD'ye yapılan ihracat üzerinde önemli olumsuz etki oluşturacağını da belirten Müller, ancak ABD ekonomisini de doğrudan etkileyeceğini savundu.
Müller, temelde Transatlantik Ortaklığın, serbest ve adil ticaretin her iki taraf için de büyük ekonomik öneme sahip olduğunu ifade ederek, "(Ortaklık) Atlantik'in her iki yakasında da büyüme, refah ve istihdamın garantisidir." değerlendirmesinde bulundu.
"Alman otomotiv endüstrisi, ABD ve AB arasında ikili bir anlaşma için derhal müzakerelere başlanması çağrısında bulunuyor." ifadesini kullanan Müller, bunun otomotiv ürünlerine yönelik çeşitli tarife ve tarife dışı engellerin tartışılması için bir forum sağlayacağını ve daha dengeli bir yaklaşıma yol açabileceğini belirtti.
ALMAN EKONOMİ BAKANI'NDAN "KARARLI BİR YANIT" VERİLMESİ ÇAĞRISI
Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, ABD'nin yeni gümrük vergilerinin sürpriz olmadığını belirterek, Avrupa Komisyonu'nun üye ülkelerle diyalog halinde bu konuda hazırlık yaptığını hatırlattı.
Trump'ın ithal otomobillere yönelik gümrük vergilerine kararlı bir yanıt verilmesi çağrısında bulunan Robert Habeck, "AB'nin gümrük tarifelerine kararlı bir yanıt vermesi artık hayati önem taşımaktadır. ABD'ye karşı geri adım atmayacağımız açık olmalıdır." ifadelerini kullandı.