İngiliz ITV televizyonuna konuşan Trump, Brüksel’deki terör saldırılarının önlenememiş olmasını “utanç verici” diye nitelendirdi.
Müslümanları da teröristleri ihbar etmemekle suçlayan Trump, Paris saldırılarının geçen hafta Brüksel’de yakalanan faili Salah Abdülselam’ın da doğduğu, büyüdüğü mahallede saklanırken ele geçirildiğini hatırlattı.
Mahallelinin Abdülselam'ın saklandığı yeri bilindiğini ancak onu ihbar etmediğini iddia eden Trump, "Orada olduğunu bilen pek çok kişi vardı, bütün dünyada aranan 1 numaralı kişiydi. Oradaydı ve o bölgedeki herkes orada olduğunu biliyordu. Burada yanlış giden bir şey var. Birbirlerini koruyorlar ama gerçekte büyük zarara yol açıyorlar.” diye konuştu.
Batı'da yaşayan Müslümanlarla ilgili olarak da Trump, “Toplumlarını dışa açmalı ve kötüleri ihbar etmeliler. Kötüleri ihbar ederseniz, sorun yaşamazsınız.” ifadelerini kullandı.
- İçişleri Bakanı May'den sert yanıt
İngiliz basını Trump’ın bu sözlerinin, İngiltere’deki Müslümanlara yönelik bir suçlama olduğunu yazdı.
İngiliz Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası’nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May de Trump’ın sözleriyle ilgili soru üzerine, şunları kaydetti:
“İngiltere’de durum kesinlikle böyle değil. İngiltere’deki Müslümanlar da en az toplumun diğer kesimleri kadar hem bu saldırılardan hem de İslam’ın saptırılmasından kaygılı. Biz de toplumu bölecek hiçbir şey yapmayacağız, yapacağımız her şey toplumu daha da çok birleştirmeye dönük olacak.”
İngiliz polis teşkilatı Scotland Yard'ın üst düzey yöneticilerinden Neil Basu da Trump'ın iddialarının aksine toplumun terör ihbar hatlarını kullanarak şüpheli durumlar hakkında polise sağladığı bilgilerde artış olduğunu söyledi.
Britanya Müslüman Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Miqdaad Versi de Trump'ın sözlerinin gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.
İngiltere'de Müslümanların topluma iyi bir şekilde entegre olduğunu belirten Versi, "Müslümanlara dönük yobazca tepkilerin ise ciddi bir sorun haline gelmeye başladığını" bildirdi.
- Trump'a İngiltere yasağı istenmişti
Trump'ın geçen yılın sonunda Müslümanlar ve Londra'yla ilgili yaptığı olumsuz değerlendirmeler de ülkede tepkiyle karşılanmış, Trump'ın İngiltere'ye girmesinin yasaklanması için başlatılan kampanyada 500 bine yakın imza toplanmıştı.
Rekor sayıda imzaya çok kısa sürede ulaşan kampanya dilekçesi, Avam Kamarası'nda milletvekilleri tarafından da tartışılmıştı.
İngiltere Başbakanı David Cameron da Trump'ın o günkü sözlerini "bölücü, sorunların çözümüne yardımcı olmaktan uzak ve düpedüz yanlış" şeklinde nitelendirmişti. AA