Trump’ın ekibinden Hamas’a baskı

ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner, Trump’ın Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt ve ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman’ın dün Washington Post gazetesinde yayınlanan ve ortaklaşa kaleme aldıkları makalede, Hamas yönetimi hedef alındı.

1

Trump’ın ekibinden üç yetkili, söz konusu makalede, abluka altındaki Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria’da yaşayan Filistinlilerin ekonomik koşullarının iyileştirilmesi için bazı şartlar öne koştu. Hamas’ın “terör”den vazgeçip İsrail’in varlığını kabul etmesi ve Tel Aviv yönetiminin şartlarını yerine getirmesinin gerektiği vurgulandı.

Yetkililer, Hamas’ı, Filistinlileri esir haline getirmek ve onların mağduriyetlerini uzatan bir kabus olmakla suçladı.

Makalede ayrıca, işsizlik oranının artması ve ekonomik koşulların kötüleşmesinden de Gazze’deki yönetim sorumlu tutuldu. Yazıda, “yanlış kararlar” nedeniyle Filistin halkının çağın gerisinde kalmaya devam ettiği ileri sürüldü.

ABD’nin Filistinlilere en fazla maddi yardımda bulunan ülke olduğu hatırlatılan makalede, Hamas’ın uzlaşıya yanaşmaması durumunda

Gazze’de yeni felaketlerin yaşanabileceği uyarısı yapılarak Filistin halkınüstü kapalı tehdit edildi.

Uluslararası bağışçıların destekledikleri alt yapıların, Hamas’ın düşmanlığı sonucu yerle bir edildiği ve bu kuruluşların nasıl yardım sağlayacakları konusunda kafalarının karıştığına dikkat çekildi.

ABD müzakere ekibi ayrıca Hamas’ı, İsrail’in varlığını kabul etmeye çağırdı. Hamas’ın Filistin halkının canı pahasına sonucu belli ve ahlaki olarak bitmiş bir savaşa girdiğini söyleyen yetkililer, İsrail’in bu savaşı uzun zaman önce kazandığını kaydetti. Bu çıkmazın ancak barışla kırılacağını söyleyen yetkililer, bunun yolunun ise gerçeğin kabul edilmesi ve yanlış ideolojilerin reddedilmesi ile mümkün olacağı belirtildi.

Hamas’ın politikalarında sözlü ve fiili değişime gitmesi, İsrail’e karşı düzenlediği iddia edilen saldırılardan vazgeçmesi gerektiği bildirildi. Ayrıca Hamas’ın ekonominin iyileşmesi çalışması, esir alındığı iddia edilen aralarında askerlerin de bulunduğu İsrail vatandaşlarını teslim etmesi ve Gazze’nin Filistin yönetimine devredilmesi talep edildi.

“Hamas, Filistinlilerin parasını teröre harcıyor”

Jason Greenblatt, Twitter’daki resmi hesabından Arapça yaptığı paylaşımda, Hamas’ı, terörü finanse etmekle suçladı. Greenblatt, “Atık su arıtımı masraflarını ödemek ve elektrik sağlamak için para yok. Çünkü Hamas, Filistinlilerin parasını bunların yerine teröre harcıyor. Gazze komşularıyla barış içinde yaşasa, Şarm eş-Şeyh ve Tel Aviv gibi turistik bir yer olabilir. Ancak Hamas liderleri yüzünden, tatil köylerinin kurulması için uygun koşulları sağlayabilecek deniz suyu, kanalizasyonun arıtılmaması nedeniyle kötü kokulu ve tehlikeli bir hal aldı” ifadelerini kullandı.

Hamas: ABD’li yetkililer İsrail’in sözcülüğünü yapıyor

Makaleye tepki gösteren Hamas tarafından yapılan açıklamadaise, “Kushner, Greenblatt ve Friedman tarafından kaleme alınan makale, ABD’li yetkililerin İsrail’in sözcülüğüne soyunduğunu gösteriyor” denildi.

Hamas liderlerinden Sami Ebu Zühri de ABD’li yetkililerin, Tel Aviv yönetiminin görüşlerini benimsediğini ve Hamas’a karşı saldırgan bir tutum sergilediğini söyledi.

(Şarku'l Avsat)