Trump'a yargı yolu pazartesi açılıyor

Senato'da da çoğunluğu ele geçiren Demokratlar, eski ABD Başkanı Trump'ı Kongre baskınından ötürü yargılamaya hazırlanıyor. Azil dosyasının pazartesi oylanması ve yargılama kararının çıkması bekleniyor.

ABD Kongresi’nde yaşanan kanlı baskın nedeniyle Demokratların “isyana teşvik” ile suçladığı Trump’a yönelik azil maddesi Senato’ya geliyor. Senato’nun yeni çoğunluk lideri Chuck Schumer, azil dosyasının pazartesi günü Senato’ya sunulacağını belirtti. Yapılacak oylama sonrasında yargılama kararı çıkması bekleniyor. Senato’daki Demokratlar’ın iki numarası Dick Durbin ise Senato’nun, “kanıtlar ve görgü tanıklarıyla tam kapsamlı bir duruşma” mı yapacağı yoksa “hızlandırılmış” bir süreç mi izleyeceğinin belli olmadığını söyledi.

PELOSI: UNUTAMAYIZ

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Biden’ın yemin konuşmasında verdiği birlik sözünün azil yargılamasıyla çelişeceği eleştirileri karşısında olanları unutmanın da ‘‘birleştirici’’ olmayacağına işaret etti. Pelosi, Trump için ‘‘Görevden ayrıldığı için kimse bir başkana yönetiminin son aylarında kafasına eseni yapmasının ardından ‘bedel ödemeden kurtulacaksın, çünkü biz iyi olmak istiyoruz ve 6 Ocak’ta burada insanların öldüğünü, seçimleri ve demokrasimizi tehdit ettiğini, anayasamızı lekelediğini unutmak istiyoruz’ demez. Bence esas birliğimizi bu zedeler’’ dedi. 5 kişinin öldüğü baskının ardından demokratların “isyana teşvik” ile suçladığı Trump’a yönelik azil maddesi, Temsilciler Meclisi’ndeki oylamada kabul edilmişti. 

YENİ YÖNETİMDEN ATİNA VE ERİVAN’A DESTEK SÖZÜ

ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı Blinken, Yunanistan ve Ermenistan’la ilişkilerini güçlendireceklerini belirtti ve Azerbaycan’ı ‘saldırgan’ diye niteledi. 

BIden’ın kabinesinin Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Senato’daki onay oturumunda sorulan sorulara verdiği cevaplarda Türkiye’nin D. Akdeniz ve Kafkasya’daki çıkarlarıyla çatışan açıklamalarda bulundu. Blinken, Yunanistan, İsrail ve Rum yönetimiyle ilişkileri artıran “Doğu Akdeniz Güvenlik ve Enerji Ortaklığı” yasasını nasıl sağlamlaştırmak için Kongre’yle çalışacağını belirterek “ABD ile Yunanistan arasındaki ilişkiler, Doğu Akdeniz’deki çıkarlarımız için önemli” dedi.

GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Blinken Dağlık Karabağ’da yaşanan savaş için ise, “Ermenistan’daki yönetimi güçlendirmek ve ekonomik büyümeyi teşvik etmek için yardım sağlayacağız. Saldırgan olarak gördüğümüz Azerbaycan’a güvenlik yardımımızı gözden geçireceğiz. Ermenistan Savunma Bakanı ile çalışmayı dört gözle bekliyorum” dedi. 

 SIK SIK ORTAK TATBİKAT

ABD ve Yunanistan arasında Ege’de son aylarda sık sık ortak tatbikatlar düzenleniyor. Eylül’de Türkiye sınırına 100 kilometre mesafedeki İskeçe’de ve geçen ay da Değirmenlik’te yapılan tatbikatlar ve çekilen hatıra fotoğrafları iki ülkenin resmi sitelerinde yayınlandı. 

BIDEN’IN KABİNESİNİN YÜZDE 50’Sİ YAHUDİ 

ABD nüfusunun yüze 1’ini oluşturan Yahudiler, yeni başkan Biden’ın oluşturduğu kabinede çoğunlukta temsil hakkı buldu. Kabinedeki Yahudi asıllı bakan ve federal yetkililer arasında Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, CIA Başkan Yardımcısı David Cohen, Başsavcı Merrick Garland, Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas, Ulusal Güvenlik Ajansı Siber Güvenlik Direktörü Anne Neuberger, Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, Hazine Bakanı Janet Yellen bulunuyor. 

MEŞHUR KIRMIZI DÜĞME DE KALDIRILDI

ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray’a yerleşir yerleşmez eski başkanın bir icraatını daha tersine çevirdi. Biden’ın Trump’ın ‘kırmızı düğmesini’ masasından kaldırttığı görüldü. Trump’ın ‘diyet kola düğmesi’, Financial Times ve AP’nin Oval Ofis’e söyleşiye gitmesiyle ortaya çıkmıştı. Trump, gazetecilere, düğmeye bastığında ofise elinde diyet kola ile bir görevli girdiğini anlatmıştı. ABD medyası Trump’ın günde bir düzine kadar diyet kola tükettiğini yazmıştı. 

HAMANEY’DEN İNTİKAM MESAJI

İran dini lideri Ali Hamaney, Twitter’dan Trump’a benzeyen ve golf oynayan bir kişinin insansız hava aracı tarafından hedef alındığını gösteren fotoğraf paylaştı. İran ve ABD arasındaki ilişkiler Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesiyleiyice kötüleşmişti.

ABD’NİN NÜKLEER TEKLİFİNE ONAY

Kremlin, ABD Başkanı Biden’in, iki haftadan kısa bir süre içinde sona erecek olan iki ülke arasındaki Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması’nın (New START) uzatılması önerisini memnuniyetle karşıladı. Kremlin sözcüsü Peskov, Rusya’nın anlaşmayı uzatmaktan yana olduğunu ve önerinin ayrıntılarını görmek için beklediklerini söyledi.

TIME’DAN MANİDAR OVAL OFİS KAPAĞI 

Time dergisi, ABD’nin 46’ncı Başkanı Joe Biden’ı kapağına aldı. Biden’ın ilk gününü yansıtan kapakta karşı karşıya kaldığı duruma atıf yapıldı. Dergi, ortalığa saçılmış resmi belgeler ve üst üste yığılmış sorunları gösteren dosyalara vurgu yaptı. Yeni Başkan ise bu dağınıklık arasında pencereden dışarı bakarken ele alındı.

SIMPSONS DİZİSİNİN KEHANETİ YİNE TUTTU 

ABD’nin en uzun soluklu dizisi Simpsonlar’ın (The Simpsons) bazı gerçek olayları önceden tahmin etme geleneği sürüyor. ABD Başkanı Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in yemin törenini izleyen Twitter kullanıcıları, tören sırasında Harris’in giydiği kıyafet ile Lisa Simpson tarafından The Simpsons’ın 21 yıl önceki bölümünde giyilen kıyafet arasındaki benzerliği anında fark etti.