Trump İsrail’e karşı yine dünyayı birleştirdi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Washington’ın 40 yıllık resmi politikasının değiştiğini belirterek işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan Yahudi yerleşim birimlerini artık yasadışı olarak görmediklerini duyurdu.

Washington’dan uluslararası hukuka aykırı olmasına rağmen İsrail’in Filistin işgaline bir destek daha geldi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail işgali altında bulunan Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimleri konusunda 40 yılı aşkın süredir Washington’ın benimsediği resmi görüşte değişikliğe gidildiğini açıkladı. Pompeo ABD’nin İsrail yerleşimlerini hukuk dışı olarak nitelendirmeyeceğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 1978 tarihli Hansell Mutabakatı olarak bilinen resmi görüşü Batı Şeria’daki İsrail yerleşimlerinin uluslararası hukukla uyumlu olmadığını savunuyordu. İsrail’in bu eylemi Dördüncü Cenevre Sözleşmesi’ne de aykırı.

‘AHLAK DIŞI KARAR’

ABD Kongresi’nin ilk Müslüman kadın vekillerinden Ilhan Omar da,  “Yahudi yerleşimleri uluslararası hukuku, ABD’nin on yıllardır süregelen dış politikasını ve Filistin halkınının insan haklarını ihlal etmektedir” dedi. Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Başkanı Nihad Awad bu yeni kararın “ahlak dışı” olduğunu söyledi. Filistin Başkanı Mahmud Abbas’ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna, “ABD, bütün güvenilirliğini kaybetti” dedi.

NE İSTEDİLERSE YAPTI 

ABD Başkanı Trump, iktidara geldiği 20 Ocak 2017’den bu yana aldığı skandal kararlarla İsrail-Filistin meselesinde iki devletli çözüm umutlarını ortadan kaldırdı. Kudüs’ün tamamını “İsrail’in başkenti” olarak tanıyan Trump yönetimi, İran ile 2015’te varılan nükleer anlaşmadan da çekildi.  Ayrıca İsrail’in 1967’den bu yana işgali altında tuttuğu Suriye toprağı Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıdı.

AB VE BM: KARAR KESİNLİKLE YASADIŞI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “AB’nin tutumu değişmedi ve çok açık. Tüm yerleşim birimleri faaliyetleri uluslararası hukuk uyarınca yasadışıdır ve iki devletli çözüme zarar vermektedir” ifadesini kullandı. AB’nin iki devletli çözümü desteklemeye devam edeceğinin altını çizen Mogherini, bunun iki tarafın da meşru taleplerini karşılayacak tek gerçekçi çözüm olduğunu vurguladı. Birleşmiş Milletler de işgal altındaki Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşim yerlerinin “uluslararası hukukun ihlali” olduğunu yineledi.

Pompeo, “Biz Başkan Reagan’ın 40 yıl önce  benimsediği görüş ayrılığını destekliyor ve İsrail ilhakını hukuk dışı görmüyoruz” dedi.

DIŞİŞLERİ: HUKUKİ AÇIDAN GEÇERLİLİĞİ YOK

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD’nin yasadışı Yahudi yerleşim kararı ile ilgili, “İsrail’in yasa dışı eylemlerini meşrulaştırmaya yönelik pervasız tutumunun yeni örneği” ifadeleri kullanıldı. Bakanlık, böyle bir eylemin uluslararası hukuk bakımından hiçbir geçerliliğinin olmadığını bildirdi. Açıklamada,  “Uluslararası hukuk sistemi sadece bir ülkenin keyfi tasarrufuyla değişmeyecektir. Türkiye, uluslararası toplumun sorumluluk sahibi tüm üyeleriyle Filistin Devleti’nin bağımsızlığını ve kardeş Filistin halkının meşru haklarını savunmayı sürdürecektir” denildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Twitter’dan “Hiçbir ülke uluslararası hukukun üstünde değildir. Ben yaptım oldu anlayışıyla yapılan açıklamaların da uluslararası hukuk bakımından hiçbir geçerliliği olmayacaktır” ifadesini kullandı.