Trump için 2. azil süreci başlıyor

Demokratlar, görev siresinin bitmesine 9 gün kalan ABD Başkanı Trump'ın azledilmesi için hazırladıkları tasarıyı bugün Kongre'ye sunuyor. İlk azil tasarısı son anda Senato'dan dönmüştü.

ABD’de Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyelerinden Ted Lieu, geçen haftaki Kongre basknıın sorumlu tuttukları Başkan Donald Trump hakkında azil tasarısını bugün sunacaklarını açıkladı. Lieu, kendisinin yanı sıra diğer iki Demokrat Kongre üyesi David Cicilline ve Jamie Raskin ile Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu ekibi tarafından hazırlanan tasarının 180 imzaya ulaştığını bildirdi. 20 Ocak’ta görevi devretmeye hazırlanan ABD Başkanı Trump için eğer Kongre’de azil kararı alınırsa Trump ABD tarihinde 2 kez azil süreciyle karşılaşan ilk başkan olacak. Eğer Kongre’nin iki kanadı da Trump’ı suçlu bulursa, 2024 seçimlerinde Trump’ın tekrar aday olarak başkanlık yarışına girmesi yasaklanabilir. Anayasada bu yönde bir madde bulunmasa da Kongre oyçokluğuyla böyle bir karar alabiliyor.

SÜREÇ YETİŞMEYEBİLİR

Demokratlar’ın kontrolündeki Temsilciler Meclisi, Trump’ın azledilmesi için oylama yapacak. Demokratların çoğunluğu olduğu için bu talep onaylanacak ve Senato’ya gidecek. 19 Ocak’a yani Biden’ın yemin töreninden bir gün önceye kadar toplanması beklenmeyen Senato’da Trump’ın oylaması yapılacak. Böyle bir senaryoda Senato’da soruşturma süreci Biden’ın görev süresi sırasında Demokratlar’ın kontrolündeki Senato’da devam edecek. Trump’ın görev süresi bitse bile yargılanması sürecek. Trump’a bu duruma izin vermemesi için bazı Cumhuriyetçi senatörlerden de istifa çağrıları yapıldı. Pensilvanya Senatörü Pat Toomey ise Trump’ın “azline yol açabilecek suçlar” işlediğine inandığını belirtti.

PENCE, BIDEN’IN YEMİNİNDE OLACAK 

ABD’de NBC televizyon kanalı, Başkan Yardımcısı Mike Pence’e yakın bir kaynağa dayandırdığı bugünkü haberinde, Seçilmiş Başkan Joe Biden ve Seçilmiş Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in 20 Ocak’taki ‘göreve başlama ve devir teslim törenine’ Pence’in katılacağını açıkladı. Törene mevcut Başkan Trump katılmayacağını açıklamış ve bu karara Seçilmiş Başkan Joe Biden ise “Üzerinde anlaştığımız birkaç şeyden biri” yorumunu yapmıştı. 

PARLER’İ DE DEVRE DIŞI BIRAKTILAR

Trump’ın Twitter hesabının temelli dondurulması üzerine Cumhuriyetçilerin buluşma noktası Parler’da hesap açtığı haberlerinin ardından bu sosyal medya platformu da teknoloji devlerinin hedefi haline geldi. Parler, Apple ve Google’un uygulama mağazalarında ‘şiddet dolu içerik’ gerekçesiyle askıya alınmasının ardından dün de Amazon’un ağ barındırma hizmeti AWS’de de benzer muameleye maruz kaldı. Uygulama dün çevrimdışı kaldı.