Trump destekçisinden korkutan mesaj: Savaşa giden bir yoldayız

ABD Kongresi'nin basılması eylemine Teksas'tan özel jetiyle katılan emlak komisyoncusu Jenna Ryan'ın, “Biz sadece başkente saldırdık. Unutulmaz bir gündü. Savaşa giden bir yoldayız” ifadelerini kullanmasına tepki yağdı.

ABD’de yaşanan ve 4 kişinin öldüğü Kongre baskınının yankıları sürerken tüm dünyada manşet olan olaylarda, işgalcilerin kimlikleri bir bir ortaya çıkmaya başladı. Teksas eyaletinde ünlü emlak komisyoncusu ve radyocu Jenna Ryan’ın da arkadaşlarıyla birlikte milyon dolarlık özel jet ile başkent Washington’daki gösterilere katıldığı ortaya çıktı. Özel jetin yanında fotoğraf çektiren Jenna Ryan sosyal medya hesabından “Biz sadece başkente saldırdık. Hayatımın en güzel günlerinden biriydi” ifadelerini kullandı. Ryan’a binlerce Amerikalı tepki gösterdi.

‘TANRI BİZİ ORADA İSTEDİ’

Ryan, Kongre binasının bulunduğu Capitol Hill’e yürüyüşü canlı yayınlayarak “Bütün bu işçi sınıfı insanlar bir hafta izin alıyor. Buraya özgürlük için uçtuk. Seçimi çalmak istiyorlar, her şeyi çalmak istiyorlar. Biz insanlar kızdık. Özel bir jetle uçtuk, Tanrı bizi bugün burada istedi. Trump benim başkanım. Bu savaşa giden bir başlangıç” ifadelerini kullandı. 4 kişinin ölümüne neden olan gösteriye ilişkin Ryan’ın yaptığı paylaşımlara Amerikan medyası ve halk tarafından tepki yağdı. Kongre’nin Trump destekçisi göstericilerce basılması sırasında çıkan olaylarda 50’den fazla polis yaralanırken, 68 kişi de gözaltına alındı. 

RADYODA DA YAYINLADI

Aynı zamanda Teksas’taki Talk Radio isimli programda talk show da yayınlayan Jenna Ryan, dinleyicilerine yaptığı konuşmada ölümlerden hiç bahsetmeden olayları savundu. 

PEŞ PEŞE 15 DAVA AÇILDI 

Washington’daki federal savcılar, ABD Kongre Binası’nın basılmasına ilişkin 15 ceza davası açtı. Columbia Bölgesi’nden ABD Başsavcısı Vekili Michael Sherwin, davaların çoğunun kongre binasına izinsiz girişler nedeniye açıldığını belirtti. Kongre binasında çok sayıda eşyanın çalındığını belirten Sherwin, hırsızlık ve binaya silahla girilmesiyle ilgili de davaların açıldığını ifade etti. 

EN ‘SADIK’ ADAMIYLA BİLE ARASI AÇILDI 

Kongre baskınının ardından Trump ile Başkan Yardımcısı Mike Pence’in birbirleriyle iletişimi kestiği öne sürüldü. Kaynaklar, Trump’ın Pence’e bu süreçte yeteri kadar yanında durmadığı için kızdığı ve Pence’in de yaşanan olaylar sonrası ‘hayal kırıklığına uğradığını’ belirtti. Kaynaklar, Pence’in olayın ardından ofisine gitmediği ve telefonlara da yanıt vermediğini aktardı.

‘ŞAMAN’ KONUŞTU: BİZ KAZANDIK

Washington polisinin aradığı işgalcilerden ABD bayrağına boyanmış halde kürklü ve boynuzlu şapkasıyla görülen QAnon Shaman lakaplı Jake Angeli dün NBC televizyonuna konuştu.. Memleketi Arizona’ya dönmeye hazırlanan Angeli, soruşturmaları önemsemediğini belirterek “Seçilmişlerin yere çömelip, gaz maskeleri takıp yeraltı sığınağına kaçtıklarını gördük, bence biz kazandık” dedi. 

HALKIN YÜZDE 51’İ AZLİNİ İSTİYOR 

AxIos haber sitesinin ABD’de yapılan bir anketi paylaştığı haberine göre, halkın yüzde 83’ü Kongre’ye baskın düzenlenmesine karşı. Trump’ın görevden alınmasına toplamda yüzde 51 oranında destek verilirken, Demokratların yüzde 86’sı, Cumhuriyetçilerin sadece yüzde 15’i azile sıcak baktı.

PELOSİ: ‘GÖREVDE KALAMAYACAK KADAR TEHLİKELİ’

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Trump’ın görevini devretmesine 13 gün kalmış olsa da bir önce azledilmesi gerektiğini belirterek “Görevde kaldığı her gün bir korku gösterisi daha yaşanabilir. Senato Demokrat liderine ve Başkan Yardımcısına, 25. ek maddeyi devreye sokarak bu Başkanı görevden almaya çağırıyorum. Trump görevde kalamayacak kadar tehlikeli bir kişi”dir dedi. Pelosi, Kongre’nin parti grubuyla birlikte suçlama kararı alabileceğini de belirtti.Senato Demokrat Lideri Chuck Schumer de önceki gün “Bu başkan bir gün daha görevde kalmamalı” demişti. 

BEYAZ SARAY BASKINI KINADI 

Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany, Trump taraftarlarının ABD Kongresi’ni basması sonrasında Beyaz Saray’da gazetecilerin karşısına çıktı. Tüm Beyaz Saray adına bir konuşma yaptığının altını çizen McEnany, “Milletimizin kongresinde gördüğümüz şeyler, ayıp ve Amerikan değerlerine aykırıdır. Bu yaşananları yönetimimiz adına en güçlü şekilde kınıyoruz” diye konuştu. 

AİLE BASKINDA EĞLENİP OYNAMIŞ 

Yaşanan olayların yankısı sürerken sosyal medyada paylaşılan ve Donald Trump, kızı Ivanka Trump ve büyük oğlu Donald Trump Jr., kız arkadaşı Kimberly Guilfoyle’nin yer aldığı ve Eric Trump tarafından çekildiği iddia edilen video gündeme bomba gibi düştü. İnfial yaratan videoda yanlarında gizli servisten korumaların yer aldığı görülen Trump ailesi bir yandan önlerindeki ekranlarda yaşanan kriz anını izlerken bir yandan da birbirleriyle şakalaşıyor ve hatta odada çalan müzikle birlikte dans ediyorlar.  

JOHNSON’DAN SERT KINAMA

İngiltere Başbakanı Johnson, Trump’ı eleştirerek, “İnsanları, Kongre binasında yaptıkları gibi utanç verici şekilde davranmaya teşvik etmeyi kayıtsız şartsız kınıyorum” dedi. ABD’nin kendisi için özgürlük ve demokrasi fikirlerini temsil ettiğini söyleyen Johnson, “Şimdiye kadar sürekli şüphe uyandırması da tamamen yanlıştı” dedi.