TotalEnergies şirketi Irak ile çok önemli bir sözleşme imzaladı

Geçen hafta Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Irak'ı ziyaret etmesinin ardından Fransız enerji şirketi TotalEnergies'in Irak'ta yaklaşık 23 milyar avroluk bir sözleşmeye imza attığı ortaya çıktı.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

Irak Petrol Bakanı İhssan İsmail, Pazar günü, Fransız TotalEnergies ile gaz, petrol üretimi ve güneş enerjisinden yararlanmaya yönelik 27 milyar dolarlık (yaklaşık 23 milyar avro) bir sözleşme imzaladı.

Aksam.com.tr'nin LeParisien'den aktardığı habere göre, iki yetkili, Fransa'nın ilk etapta altyapıya 10 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını ve bunun gelirlerinin daha sonra 17 milyar dolarlık ikinci bir yatırım turuna izin vereceğini söyledi.

Iraklı Bakan İsmail, anlaşma hakkında "Bu, Batılı bir şirketin Irak'taki en büyük yatırımı" açıklamasını yaptı.

İsmail, TotalEnergies CEO'su Patrick Pouyanné ile Bağdat'ta düzenlenen imza töreninin ardından düzenlediği basın toplantısında "Bu projelerin uygulanması şu anda karşı karşıya olduğumuz bir zorluk." diyerek devam etti.

Güneş enerjisinden yararlanmanın Irak'ın fosil yakıtlara olan bağımlılığını azaltacağı belirtiliyor. Yatırım alanında eksikleri bulunan ülke, kendisine gaz ve elektrik sağlayan komşusu İran'a bağımlılığı azaltmak istiyor. Elektrik kesintilerinin yaşamı engelleyici boyutlarda devam ettiği Irak'ta halihazırda gelirin yüzde 90'ından fazlasını fiyatlarında düşüş görülen petrol sağlıyor.

BİR GÜNEŞ PANELİ ALANI DA DAHİL DÖRT DEV PROJE

Habere göre, sözleşme imzalanmadan önce Irak Petrol Bakanlığı'na konuşan bir kaynak, TotalEnergies ile imzalanan sözleşmenin dört projeyi kapsadığını söyledi.

Projelerden biri, bodrumlarda gömülü olan yağı çıkarmak için kullanılacak olan su ihtiyacını Körfez'in deniz suyunu güney Irak'taki petrol sahalarına getirerek karşılamayı amaçlıyor.

Diğer iki proje, Irak'ın güney bölgelerinde fosil yakıtlarla dolup taşan gazın çıkarılması ve işletilmesini içeriyor.

Son olarak, dördüncü proje Basra (güney) yakınlarındaki Artawi'de bir güneş paneli alanının kurulumuyla ilgili. Iraklı kaynak, panellerin nihayetinde bir nükleer reaktör tarafından salınan enerjiye eşdeğer "1.000 megavat" üretmesinin beklendiğini söyledi.

Fransa, ABD sonrası Irak'ta neyi amaçlıyor?

Dünyanın "süper büyüklerinden" biri olan eski Total, daha temiz enerjilere doğru çeşitlenmesini sembolize etmek için kendisini TotalEnergies olarak yeniden adlandırdı. Habere göre halen büyük ölçüde petrol ve gaza odaklanan grup, bu yılki büyüme yatırımlarının %20'sini elektrik ve yenilenebilir enerjilere ayırma niyetinde.