Tıbbi ilerlemede yeni nokta: ABD'de bir insana domuz böbreği nakledildi

ABD'nin New York eyaletindeki bir hastanede bir hastaya genetiği değiştirilmiş domuz böbreği nakledildi. Yetkililer operasyonun başarılı tamamlandığını belirtti.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

ABD'de bir domuz böbreği ilk kez, bir insana nakledildi. İnsan bedeninde bağışıklık sistemi tarafından reddedilmeyen operasyon başarılı olarak tarihe geçti.

Aksam.com.tr'nin Reuters haber ajansından aktardığına göre, New York'taki NYU Langone Health'de gerçekleşen nakil için insan organlarındaki eksiklik ve yetmezliği gidermeye yardımcı olabilecek bir potansiyel olarak görülüyor.

Operasyon geçiren hastanın ailesinden rıza alınan gelişmede, genleri değiştirilmiş bir domuzun dokuları kullanıldı.

Hastanın böbrek fonksiyon bozukluğu belirtileri olan beyin ölümü gerçekleşen bir vaka olduğu belirtilirken operasyonu yöneten organ nakli cerrahı Dr. Robert Montgomery, nakledilen böbreğin işlevinin test sonuçlarının "oldukça normal göründüğünü" söyledi.

Mongomery, böbreğin, nakledilen bir insan böbreğinden "bekleyeceğiniz miktarda idrar" ürettiğini söyledi.

Birleşik Organ Paylaşımı Ağı'na göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde şu anda 90.000'den fazlası böbrek bekleyenler de dahil olmak üzere yaklaşık 107.000 kişi organ nakli bekliyor. Bir böbrek için ortalama bekleme süreleri ise üç ila beş yıl.

NYU'dan yetkililer, domuzlardan geliştirilen tıbbi ürünlerin insanlarda kullanılmadan önce hâlâ özel FDA onayı gerektireceğini söyledi.