Terörü oyun sanıyorlar! İsviçre Yargıtayı'ndan skandal iade kararı

İsviçre Federal Yüksek Mahkemesi, ismi sadece ‘A' koduyla açıklanan PKK üyesi Türk vatandaşının Almanya'ya iadesine karar verdi. Ancak terörist daha önce salıverildiği için yeniden arama kararı çıkarıldı.

Belçika’nın Sabancı cinayeti zanlılarından Fehriye Erdal’ı salıverdikten sonra mahkum etmesine benzeyen olay şöyle gelişti:

Almanya, 28 Ağustos 2019’da, Türk vatandaşı A. hakkında Stutgart Yüksek Bölge Mahkemesi tarafından çıkarılan tutuklama kararı üzerine, teröristin yakalanarak iadesini istedi. Talepte, ‘A’nın PKK’nın gençlik örgütlenmesinin liderlerinden olduğu ve örgüte militan temin ettiğini belirtildi.

PKK’lı terörist, 1 Kasım 2019’da Zürih Havaalanı’ndaki bir kontrol sırasında yakalandı ve tutuklandı.

İsviçre Federal Adalet Bakanlığı, 3 Ocak 2020’de teröristin Almanya’ya iadesini onayladı.

Teröristin avukatları, kararın iptali ve tahliye talebiyle 5 Şubat 2020’de Federal Ceza Mahkemesi İstinaf Kurulu’na başvurdu.

İstinaf, 5 Mayıs’ta ‘A’nın serbest bırakılmasına ve kendisine 2 bin İsviçre frangı tazminat ödenmesine karar verdi.

Terörist, aldığı parayla kayıplara karışırken, savcılığın temyizi üzerine davaya bakan İsviçre Federal Yüksek Mahkemesi, İstinaf kararını bozdu.

Yüksek Mahkeme, PKK/KCK terör örgütünün uzantısı olan HPG’nin 2014-2016 yıllarında Türkiye’de birçok terör eylemi gerçekleştirmesinin dava ile bağlantılı olduğuna hükmetti. Terörist hakkında arama kararı çıkarıldı.