26 Eylül'de 16 yıllık görev süresi dolacak olan Almanya Başbakanı Merkel, kendi halkı tarafından takdir edilse de Türkiye'nin hassasiyetlerini önemsemeyen bir lider olarak da hatırlanacak.
PKK'YA SAHİP ÇIKILDI
Yasaklı terör örgütlerinin faaliyetlerine karşı tavır alınmadı. Haraç toplanmasına ve gençlerin terör örgütünün eline düşmesine engel olunmadı. Eylemlerde terör örgütü elebaşının fotoğraflarının taşınmasına sessiz kalındı. PKK destekçileri hakkında sadece kısa süreli hapis cezaları çıktı
FETÖ'YE SIĞINAK OLDU
15 Temmuz darbe girişiminde Türkiye'nin yanında yer almayan Almanya, FETÖ üyelerine sığınma hakkı vererek örgüte destek çıktı. Üst düzey örgüt üyeleri, eski asker ve diplomatların ülkeye ilticasına müsaade edildi. Firari sanık Adil Öksüz'ün Almanya'da olduğu iddialarının üzerine de gidilmedi.
AB ÜYELİĞİ BALTALANDI
Merkel, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine tam destek vermedi. İmtiyazlı ortak bağlamındaki duruşunu korudu. Türk vatandaşlarına yönelik vize serbestisi ve yeni müzakere fasıllarının açılması konularında yapıcı adımlar atmadı.
NSU PERDESİ KALKMADI
Irkçı NSU örgütünün cinayetleri konusunda da Merkel sınıfta kaldı. Nasyonel Sosyalist Yeraltı Terör Örgütü'nün cinayetlerini aydınlatma ve tüm sorumluların ortaya çıkartılacağı sözünü veren Merkel, bunu yerine getiremedi. Örgütün hayattaki tek üyesi ömür boyu hapis cezası alsa da cinayetlerin perde arkası aydınlatılamadı.
Pazar günkü genel seçim sonrası Almanya başbakanlığını bırakacak olan Angela Merkel, Türkiye'nin terör ve vize serbestliği gibi pek çok konudaki hassasiyetlerini göz ardı ederek ikili ilişkilerin tıkanmasına yol açtı.