‘Telekulak'a karşı içi boş soruşturma

Yasadışı dinlemenin üstünü kapatmak için, istihbarat denetimini kendine bağlayan, yasa değişikliği yapan Miçotakis, şimdi de ‘içi boş' bir soruşturmayla sürecin akamate uğraması için çaba sarf ediyor.

HABER MERKEZİ

Yunanistan Ulusal İstihbarat Teşkilatı (EYP) Başkanı Panagiotis Kontoleon ve Başbakanlık Ofisi Genel Sekreteri Grigoris Dimitriadis'in, bir gazeteci ve bir politikacıya yönelik telefon dinleme skandalı sonucu istifa etmelerinin yankıları sürüyor. Ülkedeki bağımsız yayın organları yaşananlar için önce "haberim yoktu, asla izin vermezdim" diyen sonrasında ise "legaldi" şeklinde açıklama yapan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in de olaylar zinciri içinde olduğunu iddia ediyor. Yayın organları bağlantıyı belgeleriyle ortaya koyarken telekulak skandalı hakkında başlatılan soruşturmanın içinin boş olduğuna vurgu yapılıyor.

DENETİM YEĞENİNDEYDİ

Reporters United haber sitesi 2019 genel seçimlerinin ardından Miçotakis'in EYP birimini kontrolü altına alan yasa değişikliğine gittiğini ve yaşanan kanun dışı gözetleme faaliyetlerinden bilgisi olmamasının mümkün olmadığını iddia etti. Reporters United ve EfSyn gazetesi ise "Ucu Miçotakis hükümetine dayanıyor" iddiasıyla yaşanan skandalı belgeleriyle ve sırasıyla gündeme şu şekilde taşıdı: "Miçotakis'in genel seçimlerden galibiyetle çıkmasının hemen ardından ilk icraatlarından biri EYP'yi doğrudan Başbakanlık denetimine almak oldu. Denetimi ise Genel Sekreteri olarak yeğen Dimitriadis'deydi. 1 Haziran-12 Ağustos 2020 arasında ülkenin önde gelen gazetecilerinden CNN Yunanistan çalışanı olan Thanasis Koukakis, EYP tarafından izlemeye alındı. 12 Ağustos'ta Koukakis izlendiğine ilişkin Yunanistan Bağımsız Özel İletişim Otoritesi'ne (IAEA) resmi şikayette bulundu. EYP'nin izlemesi bıçak gibi kesildi." Haberde şu ifadeler yer aldı: "Miçotakis kanun değişikliğine giderek EYP'yi denetimine bağladı ve gazetecinin izleme faaliyetleri sümenaltı edildi. Nisan ayında EYP ülkedeki bir başka bağımsız araştırmacı gazeteci Stavros Malihoudis'i takibe aldı. Temmuz ayında Koukakis'in cep telefonunda Predator casus yazılımı bulunduğu ortaya çıktı. Gazetecilerin Google'dan talep ettiği raporda "Hükümet aktörlerinin desteklediği Predator kullanımı kesin" bilgisi paylaşıldı.

MAĞDUR GAZETECİLERE DAVA AÇILDI

İstifa eden Dimitriadis'in de kendisi hakkında illegal işleri ortaya çıkaran gazeteciler hakkında tazminat davası açtığı öğrenildi. Koukakis'e 150 bin euro tazminat davası açıldığı ortaya çıktı. Öte yandan yüksek yargının ise dinleme skandalını değil dinleme belgelerinin sızdırılmasını soruşturduğu öğrenildi.