Tayvan Çin'e barış eli uzattı

Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen 10 Ekim Salı günü yaptığı son ulusal gün konuşmasında Tayvan'ın Çin ile serbest ve sınırsız bir etkileşim içinde ''barış içinde bir arada yaşamayı'' istediğini ancak adanın gelecek nesiller için demokratik olacağını söyledi.

Aksam.com.tr

Çin'in kendi toprağı olduğunu iddia ettiği Tayvan, geçen yılın Ağustos ayından bu yana ada yakınlarında iki büyük Çin savaş tatbikatı da dahil olmak üzere Pekin'in artan askeri ve siyasi baskısı altına girdi ve küresel sonuçları olabilecek bir çatışma korkusunu arttırdı.

İki dönem görev yaptıktan sonra Ocak ayında yapılacak seçimlerde yeniden başkan olamayacak olan Tsai, kendisini ayrılıkçı olarak gördüğü için bu önerileri reddeden Çin'e defalarca görüşme teklifinde bulundu.

Başkanlık ofisi önünde konuşan Tsai, Tayvan'a yönelik uluslararası desteğin gücünün "eşi benzeri görülmemiş bir yüksekliğe" ulaştığını söyledi.

"Artık dünyanın karşısına güven ve kararlılıkla çıkabileceğimiz bir dönemde olduğumuz için, Çin'in karşısına çıkarken de sakin ve kendinden emin olabilir, Tayvan Boğazı'nda barış içinde bir arada yaşama ve gelecekteki gelişmeler için koşullar yaratabiliriz" dedi.

Tsai, Tayvan'ın egemenliğini ve demokratik, özgür yaşam biçimini korumanın, Tayvan ve Çin halkı arasında "özgür, sınırsız ve yüksüz etkileşim" sağlamanın görevi olduğunu söyledi.

Tayvan ve Çin arasındaki farklılıkların barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini ve statükonun korunmasının barışın sağlanması açısından "kritik önemde" olduğunu sözlerine ekleyerek büyük alkış aldı.