Tayvan, Çin tehdidini uzun menzilli silahlar ve savunmada manevralarla aşmayı düşünüyor

Son haftalarda birçok kez Çin'in hava sahasını ihlalleriyle karşı karşı kalan Tayvan'da Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng, parlamentoda yaptığı konuşmada ülkesinin uzun menzilli silahlara ihtiyacı olduğunu söyledi. ''Çinli komünistlerin yetenekleri arttı diyen bakan, ''hareketli, gizli olmalı ve pozisyon değiştirebilmeliyiz'' dedi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

Tayvan Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng, Tayvan'ın Çin'i caydırmak için uzun menzilli silahlara sahip olması gerektiğini söyledi.

Aksam.com.tr'nin Reuters haber ajansından aktardığına göre, Tayvan bu ay, yeni füzeler de dahil olmak üzere önümüzdeki beş yıl boyunca neredeyse 9 milyar dolarlık ekstra savunma harcaması önerdi ve Tayvan adası üzerinde ilhak iddiasındaki Çin'den gelen "ciddi bir tehdit" karşısında silahların acilen güncellenmesi gerektiği konusunda uyardı.

Parlamentoda konuşan bakan Chiu, Tayvan'ın adaya saldırmak için sistemlerini hızla geliştiren Çin'e kendilerini savunabileceklerini bildirebilmesi gerektiğini söyledi. Chiu, Tayvan'ın füze kabiliyetine atıfta bulunarak, "Donanım uzun menzilli, hassas ve hareketli bir şekilde geliştirilmelidir. Böylece düşman, birliklerini gönderir göndermez hazır olduğumuzu hissedebilir" dedi.

Chiu'nun açıklamalarına bakanlık yazılı bir raporu parlamentoya sunarak eşlik etti. Bu rapora göre, Tayvan'ın güneydoğu kıyısındaki önemli bir test tesisinde önleme tatbikatlarında hem orta hem de uzun menzilli füzeler kullanıldı.

Chiu, Tayvan halkının karşı karşıya oldukları tehlikenin farkında olmasının önemli olduğunu söyledi.

Bakan, bir savaş durumunda Çin'in ilk hedefinin ne olacağı sorusuna da , Tayvan'ın komuta ve iletişim yetenekleri yanıtını verdi. Chiu "Bu konuda Çinli Komünistlerin yetenekleri hızla arttı. Komuta, kontrol, iletişim ve istihbarat sistemlerimizi bozabilirler, örneğin sabit radar istasyonları kesinlikle önce saldırıya uğrar. Bu yüzden hareketli, gizli olmalı ve pozisyon değiştirebilmeliyiz." dedi.

Tayvan hükümeti, Çin ordusuna ilişkin yıllık raporunda, Tayvan'ın savunmasını "felç edebileceğini" ve faaliyetlerini tam olarak izleyebileceklerini söylemişti.

Tayvan, son zamanlarda özellikle Tayvan'ın hava sahasına giren Çin jetleri olmak üzere, Çin'in aylardır sürdürdüğü askeri faaliyetlerden şikayet ediyor. Adayı saldırması zor bir "kirpi" haline getirmeyi hedefleyen Tayvan Başkanı Tsai Ing-wen, savunmayı güçlendirmeyi ve modernleştirmeyi son dönemde bir öncelik haline getirdi.