Tayland Başbakanı'nın rakibi Pita parti liderliğinden istifa etti

Mayıs ayında Tayland'da yapılan ulusal seçimlerde reformist partisi en çok sandalyeyi kazanan Pita Limjaroenrat, Cuma günü parti liderliğinden istifa etti.

Aksam.com.tr

Genç meydan okuyucu İleri Hareket Partisi'ni (MFP) anketlerde birinci sıraya taşıyarak, neredeyse on yıldır süren cunta destekli yönetime öfkeli seçmen kitlesinden faydalandı.

Ancak parlamentodaki yerleşik muhafazakar bloklar tarafından başbakan olması engellendi ve daha sonra milletvekilliği askıya alındı.

MFP, ordu yanlısı partilerle koalisyon hükümeti kuran muhalif rakipleri Pheu Thai ile koalisyon ortaklığından ayrıldı ve muhalefete geçeceklerini söyledi.

Pita resmi Facebook sayfasında "Parlamentoda söz sahibi olabilecek bir milletvekilinin muhalefet lideri olmasının önünü açmak için MFP'nin parti liderliğinden istifa ettim" diye yazdı.

Mevcut kurallara göre muhalefet liderinin milletvekili olması gerekiyor.

Pita, "Milletvekilliğimin askıya alınması nedeniyle, yakın gelecekte milletvekili pozisyonumu alamayacağım ve muhalefet lideri olamayacağım" dedi.

Temmuz ayında, artık feshedilmiş bir medya şirketinde hisse sahibi olmasıyla ilgili Anayasa Mahkemesi'nin kararını beklerken milletvekilliği askıya alınmıştı.

Tayland anayasasına göre milletvekillerinin medya hisselerine sahip olması yasak.

Facebook paylaşımında Pita, partiyle yakından ilgilenmeye devam edeceğini söyledi.

"Rolüm ne olursa olsun, MFP'de yer almaya devam edeceğim ve birlikte bir şeyler başarabilmemiz için tüm kapasitemle insanlarla yakın bir şekilde çalışacağım."